İngiltere'nin Avrupa Birliği'nden (AB) ayrılmasının (Brexit) koşullarını düzenleyen anlaşmayı ikinci kez reddeden Parlamento anlaşma olmadan üyelikten ayrılmama yönündeki hükümet kararını kabul etti. Karar, 278'e karşı 321 oyla alındı.

BBC Türkçe'deki habere göre, İngiltere Parlamentosu'nda yarın bir oylama daha yapılacak. Bu oylamada milletvekillerine, Brexit'in ertelenmesini isteyip istemedikleri sorulacak.

Hazırlanan taslak önergede, 20 Mart Çarşamba gününe kadar Parlamento'nun Brexit anlaşmasını onaylamaması halinde AB'den çıkışın 30 Haziran'a ertelenmesi öngörülüyor. Bunun kabul edilmesi, çıkış tarihinin ertelenmesi için AB üyelerinin de onay vermesi gerekiyor.

İngiltere Başbakanı Theresa May, bu sonuçla birlikte Brexit'in şu anda öngörülen 29 Mart 2019'dan daha ileri bir tarihe ertelenmesi gerektiğini söyledi.

May, "Bu erteleme, İngiltere'nin Mayıs 2019'da yapılacak olan Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılacağı anlamına geliyor. Bunun doğru olmadığını düşünüyorum ama parlamento verdiği kararların sorumluluğunu almalı" dedi.

Anamuhalefetteki İşçi Partisi'nin lideri Jeremy Corbyn de bu kararla anlaşma olmadan AB'den çıkılmayacağının teyit edildiğini belirterek, May'e parlamentodaki diğer partilerle görüşmesi ve uzlaşmaya dayanan bir anlaşma yapması çağrısında bulundu.

Corbyn, "Gelinen noktada, parlamento durumun kontrolünü eline almalıdır" dedi.

BİRİNCİ ÖNERGE KABUL EDİLDİ

Milletvekilleri daha erken saatlerde söz konusu kararla ilgili iki önergeyi daha oyladı.

İktidardaki Muhafazakar Parti'nin milletvekillerinden Caroline Spelman'ın, çeşitli partilerden milletvekillerinin de desteklediği önergesi, İngiltere'nin AB'den anlaşma olmadan ayrılma seçeneğinin her durumda devre dışı bırakılmasını öngören kararı 308'e karşı 312 oyla kabul edildi.

Muhafazakar Parti'den Damian Green tarafından sunulan diğer önergede ise hükümete, AB'den anlaşma olmadan ayrılmaya yönelik hazırlıkların tamamlanması için Brexit'i 29 Mart'tan 22 Mayıs'a kadar ertelemesi çağrısı yapılıyordu. Ancak bu önerge 164'e karşı 374 oyla reddedild.

Söz konusu önergeler bağlayıcı değil ancak parlamentonun tutumunun bir beyanı olmasından dolayı siyasi önem taşıyor.

İngiltere Parlamentosu Ocak ayında 230 oy farkla (202'ye karşı 432 oyla) reddettiği Brexit anlaşmasına dün de 149 oy farkla (242'ye karşı 391 oyla) "Hayır" demişti.