Reuters haber ajansı Venezuela'nın altın ticaretini masaya yatırdı... Ajans, servis ettiği haberde Maduro yönetiminin altın satışlarından ciddi bir gelir elde ettiğini ve altın ticareti dolayısıyla Türkiye ile yakın ilişki içerisine girdiklerini aktardı. Ajansa konuşan üst düzey diplomatlar ve devlet görevlileri isimlerinin açıklanmasını istemeden açıklamalarda bulundu.

Kapsamlı dosya haberde, Venezuela'nın altın stoklarının çoğunu Türkiye'deki rafinerilere satıldığını ve bunun karşılığında tüketim ürünlerinin alındığına dikkat çekiliyor. Venezuela'nın ücra köşelerinden toplanan altının Caracas üzerinden Türkiye'ye gönderildiğini ve son dönemde altınların en büyük alıcısının Türkiye olduğunu aktaran kaynaklar, Venezuela merkez bankasının altın rezervlerinin son 75 yılın en düşük seviyesinde olduğunu vurguluyor.

Reuters'ın haberi şöyle devam ediyor: "1 Kasım'da Trump'ın imzaladığı yasayla ABD, kurum ve kuruluşların Venezuela'dan altın almasını yasaklıyor. Bu karar yabancıları kapsamıyor. Ankara, ABD Hazine Bakanlığı'nı Venezuela ile olan ticaretinin uluslararası kanunlara uygun olduğunu bildirdi. Aralık 2016'da ise Türk Hava Yolları Caracas-İstanbul arasında uçuşa başladı. İki ülke arasındaki talep düşükken böyle bir gelişme şaşırtıcıydı".

54 KONTEYNER SÜT TOZU


2017'de Türkiye'yi ziyaret eden Maduro'dan haftalar sonra Venezuela merkez bankasının Türkiye'ye altın satmaya başladığı ve 36 milyon dolarlık hava yolu sistemiyle bunu gerçekleştirdiği aktarılırken, geçen yıl iki ülke arasındaki ticaret hacminin 900 milyon dolar olduğu belirtildi. Venezuelalı üst düzey iki yetkili, "Venezuela merkez bankası Türk rafinerilerine doğrudan altın satıyor" açıklamasını yaparken, satıştan elde edilen gelirin Bandes gelişim bankasına aktarıldığını ve bu sayede Türkiye'den tüketim ve gıda ürünleri satın alındığını duyurdu. Türkiye'den iki şirketin altın satın aldığı açıklanırken, Reuters'a konuşan şirket yetkilileri böyle bir anlaşmanın gerek olmadığını söyledi.

Reuters'ın ele geçirdiği liman belgelerine göre Aralık ayının başında 54 konteyner Türk süt tozunun Caracas yakınlarındaki La Guaira Limanı'na ulaştığı gözler önüne serildi.