Ankara-Washington hattında ciddi bir krize sebep olan S-400 hava savunma sistemi hakkında ABD'den yeni bir açıklama geldi. Rusya'dan satın alınacak S-400 sisteminden dolayı rahatsız olduklarını geçmişte de duyuran ABD'nin Savunma Bakanlığı'nda görevli Katie Wheelberger açıklamalarda bulundu.

Katie Wheelbarger, henüz net bir karar alınmadığını ama bütün seçeneklerin masada olduğunu söyledi.


ABD'nin uluslararası güvenlik ilişkilerinden sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı Vekili Wheelbarger, "S-400'ler bir bilgisayar, F-35'ler de bir bilgisayar. Bilgisayarınızı düşmanınızın bilgisayarına bağlamazsınız" ifadesini kullandı.

Reuters'a konuşan yetkili, ABD'nin F-35 jetlerinin teslimatını dondurabileceğini açıklarken henüz net bir karar verilmediği de belirtildi. ABD'li yetkili Washington'ın Türkiye'ye F-35 teslimatını durdurmayı düşündüğünü söylerken, "Uçakların muhafazasının nihayetinde onlara verileceği varsayımıyla bu süreçte mütemadiyen bazı kararlar alınıyor... Yani (bu konuda ciddi olduğumuz) sinyalini vermek üzere askıya alınabilecek birçok şey var" dedi.

F-35'lerin motorunun üretildiği Türkiye hakkında bir açıklama yapan ismini açıklamayan bir diğer yetkili ise, ABD'nin motor için başka ülkelerle görüştüğünü de dile getirdi. Yetkili, Batı Avrupa'dan bazı ülkelerle temas halinde olduklarını söyledi.