Gizlilik kaydıyla Reuters'a konuşan ABD'li yetkililer, "Kendinize sormanız gerekir: Erdoğan gerçekten neden bir Rus sistemini istiyor? Çünkü kendi hava kuvvetlerine güvenmiyor" ifadelerini kullandı.

Türkiye'ye ilişkin NATO tartışmalarından haberdar olduğu ifade edilen diğer iki ABD'li yetkili ve bir Savunma Bakanlığı kaynağı da Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın S-400'leri satın almadaki motivasyonuna ilişkin aynı teoriyi dillendirdi.

Yetkililerden biri, "Onun (Erdoğan) sadece kendini korumak için Rus sistemini istediğine yönelik bazı konuşmalar vardı. NATO'yla entegre bir sistemi istemiyor" iddiasında bulundu.

[old_news_related_template title="Merakla bekleniyordu: Ve ABD kararını verdi" desc="Rusya'dan satın alınan S-400 hava savunma sistemine ait ilk parçaların Ankara'ya getirilmesiyle birlikte ABD'nin Türkiye'ye yönelik takınacağı tavır merak konusuydu. Zira; bu konuda Başkan Donald Trump ile Washington Yönetimi arasındaki fikir ayrılığı ayyuka çıkmış durumdaydı. ABD dün Türkiye'nin ortak üreticileri arasında yer aldığı F-35 Müşterek Taarruz Uçağı programından çıkarılmasına yönelik sürecin başlatıldığını resmen açıkladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/07/18/iecrop/2019-07-17t212048z_1857935862_rc1d754d6770_rtrmadp_3_turkey-security-usa_16_9_1563427554.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-merakla-bekleniyordu-ve-abd-kararini-verdi-5235972/"]

TÜRKİYE DİREKT YALANLADI

ABD kanadından gelen spekülasyonlara üst düzey bir Türk yetkili cevap verdi. Haberde adı yer almayan yetkili, orduyla ilgili böyle bir kaygı taşınmadığını vurguladı. Türk yetkili, "Türkiye başka bir darbe teşebbüsü endişesi taşımıyor ve kendi ordusuyla pilotlarına güveniyor" dedi.

S-400 anlaşmasına ilişkin bilgi sahibi bir başka Türk yetkili ise, "Ankara'nın her zaman ABD yapımı Patriot hava savunma sistemi satın almak istediğini fakat Rusya'ya başvurmak zorunda bırakıldığını" vurguladı.

2018'DEKİ GÖRÜŞMEYİ ANLATTI

Reuters'ın haberine göre; bir diğer ABD'li yetkili Amerikan ekibi ile Türk yetkililer arasında 2018'de yapılan bir toplantıyı aktardı.

İddiaya göre; Türk yetkililer, yeni bir hava savunma sistemi satın almasıyla ilgili konuşurken, kendi hava kuvvetlerini ülkenin karşı karşıya olduğu en ciddi güvenlik tehdidi olarak tanımladı.

Görüşmeye ilişkin bilgi sahibi olduğu fakat görüşmede bulunmadığı öne sürülen ABD'li yetkili, "Türk bürokrat, hükümete yönelik birincil tehdidin NATO'nun hava araçlarını kullanan ve Temmuz 2016'daki darbe teşebbüsü sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'a suikast girişimde bulunan ve devlet binalarını bombalayan Türkiye'nin kendi hava kuvvetleri olmayı sürdürdüğünü söyledi" dedi

'DOST ATEŞİNİ ÖNLEYEN TEDBİRLER VAR'

Reuters'ın haberine göre; uzmanlar, geçen cuma Ankara'ya getirilmeye başlanan S-400'lerin Türkiye'ye yönelik kendi uçakları tarafından yapılabilecek saldırıları savuşturmada, ABD yapımı Patriot hava savunma sistemine göre daha iyi olduğunu söyledi.

Patriot füzelerinin NATO uçaklarına karşı "dost ateşini" önlemek üzere koruyucu tedbirlerinin bulunduğu da Reuters'ın haberinde yer alan bilgiler arasında...