ABD'li siyasetçiler Savunma Bakanlığı'nın 738 milyar dolarlık bütçesinde yani Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası'nda (NDAA) anlaşma sağladı. Yapılan görüşmeler sonrasında Rusya ve Çin ile mücadele, federal çalışanlar için ebeveynlik izni ve ABD Başkanı Donald Trump'ın bir süredir gündeminde olan "uzay gücü" gibi kararlar da alındı.

ABD Temsilciler Meclisi ile Senato'nun Silahlı Kuvvetler Komitesi'nin aylar süren müzakereler sonunda mutabık kaldığı anlaşmanın bu ay bitmeden Kongre tarafından onaylanması bekleniyor. Senato'nun Cumhuriyetçiler, Temsilciler Meclisi'nin ise Demokratlar tarafından yönetilmesi dolayısıyla bütçe tartışmaları çıkmaza girmişti.

[old_news_related_template title="Türkiye'ye yaptırım için bir adım daha attılar!" desc="ABD'li Kongre üyeleri, Türkiye'ye S-400 hava savunma sitemleri nedeniyle yaptırım uygulanması için Başkan Donald Trump'ı sıkıştırmaya devam ediyor. Demokrat Chris Van Hollen ile Cumhuriyetçi Lindsey Graham, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya mektup yazarak, CAATSA (ABD'nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) kapsamındaki yaptırımların uygulanması, aksi takdirde bunun diğer ülkelere 'korkunç bir sinyal' vereceğini savundu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/03/iecrop/senatorler-reuters_16_9_1575310896_16_9_1575350059.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-turkiyeye-yaptirim-icin-bir-adim-daha-attilar-5486044/"]

Bütçe tasarısında "devam eden yabancı savaşlara" 71.5 milyar dolar ödeneceği belirtilirken aşırı iklim şartları ve doğal felaketler için ise 5.3 milyar dolar harcandı.

TÜRKİYE'YE YAPTIRIM ÖNERİSİ
Öte yandan 2020 yılı bütçesinde TürkAkım ve Kuzey Akım 2 projeleri dolayısıyla yaptırımların da önünü açan tasarıda, F-35'lerin Türkiye'ye gönderilmesinin de engellenmesi de gündeme geldi.

Kongre'nin bağlayıcılığı olmayan tavsiye şeklindeki Kongre Sağduyusu olarak bilinen kararında, ABD Başkanı Trump'ın Türkiye'nin S-400 hava savunma sistemi dolayısıyla yaptırım uygulaması da isteniyor.