ABD Savunma Bakanlığı'nın IŞİD'le Mücadele Görev Gücü Direktörü Chris Maier, Pentagon'da düzenlenen basın toplantısına Türkiye ile yürütülen güvenli bölge konusuyla başladı.

Maier, "Kullanılmaya hazır silahlar ve araçları SDG'ye sağlamaya devam ediyoruz. Gönderdiğimiz destekle ilgili şeffafız. Her ay Türkiye'ye, bu silah ve araçların listesini içeren bir rapor gönderiyoruz" dedi.

Amerikalı üst düzey yetkili, güvenli bölge için "güvenlik mekanizması" ifadesini kullandı. "Kürt savaşçı" olarak nitelendirdiği YPG'li teröristlerin bu alandan çekildiğini savunan Maier, yerlerine ise Arap savaşçıların geldiğini öne sürse de, YPG'nin bölgede güç bulundurduğunu da sözlerine ekledi.

[old_news_related_template title="Esad'dan terör örgütü PKK uzantılarına karşı flaş mektup" desc="Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad yönetimi, ana omurgasını terör örgütü PKK'nın bu ülkedeki uzantısı PYD/YPG'nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri'ne (SDG) karşı Birleşmiş Milletler'e flaş bir mektup gönderdiğini duyurdu. Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre; SDG ayrılıkçı terörist grup olarak tanımlandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/09/16/iecrop/esad_16_9_1568612018_16_9_1568630469.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-suriyeden-flas-ypg-pkk-aciklamasi-5336346/"]

ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI SORULDU

Toplantının soru cevap bölümünde, Chris Maier'e Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "İki hafta içinde bir sonuç çıkmazsa kendi harekât planlarımızı devreye sokacağız" açıklaması da soruldu.

Reuters'tan Irees Ali, Erdoğan'ın çıkışını "Kuru gürültü olarak mı değerlendiriyorsunuz, yoksa ciddiye alıyor musunuz" diye sordu.

ABD'li yetkili ise şu yanıtı verdi: "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın niyetinin ne olabileceğiyle ilgili detaylara değinmeyeceğim fakat ABD perspektifinden sizlere söyleyebilirim ki, güvenlik mekanizmasının uygulanması konusunda Türk ordusu ve Türk hükümetiyle günlük bazda yoğun olarak temas halindeyiz."

İFADE FARKLILIĞI DA SORULDU

Türkiye'nin "güvenli bölge", ABD'nin ise "güvenlik mekanizması" demesinin farklı imaları olduğunun altını çizen ve "Suriye'nin kuzeydoğusunda Türkiye'nin kontrol ettiği bir alan olacak mı" sorusuna is Maier'in yanıtı şu oldu:

"Güvenlik mekanizması ifadesini kullanıyoruz, çünkü burada başarmaya çalıştığımız şeye yönelik askeri perspektif açısından daha münasip olduğunu düşünüyoruz."

SDG'ye komuta eden YPG, Fırat Nehri'nin doğusundaki bölgeyi kontrolü altında tutuyor. Türkiye, YPG'yi terör örgütü olarak tanımlıyor ve bölgede gerçekleştirilen terörle mücadelede bir başka terör örgütünün kullanılmasını kıyasıya eleştiriyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan dün yaptığı bir açıklamada, ABD ile yapılan görüşmelere atfen, "İki hafta içinde bir sonuç çıkmazsa kendi harekât planlarımızı devreye sokacağız" demişti.