ABD'de Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen'ın Türkiye aleyhine Senato'daki girişimlerinin hemen ardından bu kez Temsilciler Meclisi'ndeki Cumhuriyetçiler devreye girdi.

Demokratların kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nde görev yapan 29 Cumhuriyetçi Kongre üyesi, Türkiye'ye yaptırım öngören bir tasarı sunacaklarını açıkladı.

Tasarıya öncülük eden Liz Cheney, "Türkiye, bölgede Kürt müttefiklerimize acımasızca saldırdığı için ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalmalı" açıklaması yaptı.

Kongre üyesi Cheney yaptığı yazılı açıklamada, "Türkiye bir müttefik muamelesi görmek istiyorsa, bir müttefik gibi davranmaya başlamalı. Kürt müttefiklerimize yönelik saldırıları karşısında yaptırıma tabi tutulmaları gerekiyor" dedi.

Cheney, Kongre'nin uzun zamandır Erdoğan Yönetimi'nin ABD'nin Rusya gibi hasımlarıyla yaptığı işbirliğine yönelik kaygıları olduğuna da dikkat çekti.

Cumhuriyetçi Kongre üyesi Jodey Arrington ise, "Başkan Trump, Suriye'de sınırı aşarsa Türkiye'nin ekonomisini tamamıyla yok edeceğini açıkça söyledi. Ve bu yasa, ABD'ye o sözü yerine getirmek için bazı araçlar sağlıyor" ifadesini kullandı.

İKİ KANADIN DA ONAYI ŞART

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham ve Demokrat Senatör Chris Van Hollen'ın sunduğu tasarıda yer alan yaptırım paketinde, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yanı sıra Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve bazı bakanların adı yer almıştı.

Tasarının kabul edilmesi halinde devreye girecek olan pakette, Türk Silahlı Kuvvetlerine uçak, araç, makine ve ilgili tüm parça satışının yanı sıra askeri istihbarat paylaşımının da durdurulması çağrısı yapılmıştı.

Söz konusu tasarının Senato'da oylanıp kabul edilmesi durumunda Trump'ın masasına gelmeden önce Temsilciler Meclisi'nde de kabul edilmesi gerekiyor.

Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump, dün Beyaz Saray'daki bir basın toplantısında, YPG yerine doğrudan PKK adını kullanmış ve Washington'ın terör örgütü ile çalıştığını itiraf etmişti.