ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus, Suriye'nin İdlib vilayetinde dün Türk konvoyuna düzenlenen ve üç sivilin hayatını kaybettiği hava saldırısını kınadı.

Morgan Ortagus, Twitter hesabından yaptığı açıklamada saldırı için "pervasız" ifadesini kullandı.

[old_news_related_template title="Suriye'de Türk askeri konvoyuna saldırı: Üç sivil hayatını kaybetti" desc="Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Suriye'ye giren Türk Silahlı Kuvvetleri konvoyuna saldırı düzenlendiğini ve üç sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu. MSB açıklamasında saldırıya ilişkin 'mevcut anlaşmalara ve Rusya ile Türkiye arasındaki işbirliği ve diyaloğa aykırı' ifadesi kullanıldı. Bakanlık, Rusya'ya yapılan tüm uyarılara karşın rejimin insanlık dramına dönüşen saldırılarının devam ettiğinin altını çizdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/08/19/iecrop/resim1_9140556_16_9_1566215980.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-suriyede-turk-askeri-konvoyuna-saldiri-uc-sivil-hayatini-kaybetti-5289200/"]

Ortagus'un, İdlib'deki 9 Numaralı Gözlem Noktası'na intikal etmekte olan Türk askeri konvoyuna yönelik saldırıya ilişkin mesajı şöyle:

"Esad rejimi ve müttefikleri İdlib'de sağlanan ateşkese hemen geri dönmelidir. Bugün Türk konvoyuna düzenlenen pervasız hava saldırısı; sivillerin, insani yardım kuruluşu çalışanlarının ve Suriye'nin altyapısının acımasızca hedef alındığı saldırıları izliyor. Bu şiddeti kınıyoruz. Şiddet son bulmalı."

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric de, "Türk askeri konvoyuna yönelik hava saldırısı ve saldırının neden olduğu zayiat, son derece endişe verici" dedi.

Stephane Dujarric, İdlib'deki şiddetin sadece insani bir sorun olmadığını, bölgenin güvenliği için de ciddi bir risk oluşturduğunu söyledi.

PUTiN: SURİYE'NİN ÇABASINI DESTEKLİYORUZ

Bu arada Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün Rusya lideri Vladimir Putin’le Paris'te bir araya geldi. Görüşmeye İdlib konusu damga vurdu.

Rus lider, "Suriye'de, bir bölgenin askerden arındırılması konusunu konuştuğumuzda Soçi'de, bölgenin yüzde 50'si teröristler tarafından kontrol ediliyordu. Şimdi yüzde 90'a ulaştı. Bu son derece tehlikeli bir gelişme" ifadelerini kullandı.

Rusya'nın askeri üssüne İdlib'den saldırı girişimleri olduğunu hatırlatan Putin, sözlerine şöyle devam etti:

"Daha da tehlikelisi, militanların bu bölgeden dünyanın diğer bölgelerine aktarıldıklarını görüyoruz. Bu nedenle Suriye ordusunun bölgedeki terörle mücadelesini ve bu bölgenin terörist eylemlerden arındırılması çabasını destekliyoruz."