İran Haberleşme ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Muhammed Cevad Azeri Cehromi, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Peyam (Mesaj) adlı uydunun sabaha karşı yerel saatle 04.00'te İmam Humeyni Uzay Üssü'nden fırlatıldığını duyurdu. Cehromi, uydu taşıyıcı roketin fırlatmadan sonraki ilk ve ikinci aşamaları başarıyla gerçekleştirdiğini ancak uydudan ayrılma aşamasının başarısız olduğunu belirterek, "Uydunun taşıyıcıdan ayrılma hızı uygun değildi, gerekli hıza ulaşamadı. Ne yazık ki son aşamada uydu yörüngeye yerleşemedi" dedi.

Washington ve Tel-Aviv yönetimleri İran'ın bu hamle ile kıtalararası balistik füze denemesi yaptığını iddia etmişti. ABD'li yetkililer Tahran yönetiminin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin kararlarını çöpe attığını dile getirmişti. Öyle ki BMGK tarafından alınan kararda İran'ın balistik füze teknolojisinin kullanılmaması konusunda anlaşma sağlanmıştı. Öte yandan İsrail ve ABD başta olmak üzere diğer ülkelerde balistik füze teknolojisini kullanmak serbest.

Dusti isimli bir diğer uydunun da yakın zamanda gönderileceği belirtildi. İran, ülkede yaşanan 79 Devrimi'nin 30'uncu yılında ilk uydusunu göndermişti. Şubat ayında İran Devrimi'nin 40'ıncı yılı ülkede kutlanacak.