ABD Temsilciler Meclisi dün Türkiye'ye S-400'ler nedeniyle yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını onayladı. Tasarı Rus doğalgazını Avrupa'ya taşıyacak ve önümüzdeki yıl kullanıma girmeleri planlanan Kuzey Akım 2 ve Türk Akım boru hatlarını hedef alıyor.

ABD, söz konusu iki boru hattının Avrupa'yı Rus enerjisine bağımlı hale getireceğini ve ulusal güvenliğe tehdit oluşturduğunu savunuyor. Başkan Trump, Ukrayna ve Polonya'yı dışarıda bırakan Kuzey Akım 2 nedeniyle Almanya'ya sert eleştirilerde bulunmuştu. Trump Kuzey Akım 2 projesi nedeniyle Almanya'nın Rus doğalgazına bağımlı olduğunu ve "tamamen Rusya tarafından kontrol edildiğini" öne sürerek Berlin'in Moskova'nın "esiri" olduğunu söylemişti. Trump'ın sözlerine yanıt veren Merkel ise Almanya'nın kararlarını "bağımsız şekilde alan" bir ülke olduğuna işaret etmişti.

[old_news_related_template title="ABD'nin düşmanca hamlesine Türkiye'den sabaha karşı çok sert tepki" desc="ABD Temsilciler Meclisi'nden ezici çoğunlukla geçen 'Türkiye'ye yaptırım tasarısı', Senato'ya bağlı Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilirken, Ankara'dan bu gelişmeye ilk yanıt sabaha karşı geldi. Dışişleri Bakanlığı, Senato Dış İlişkiler Komitesi'nin bu kararını 'Milli güvenliğimizle ilgili egemen kararlarımıza saygısızlığın yeni bir tezahürü' olarak nitelendirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/12/iecrop/shutterstock_634024823_16_9_1576133691.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-skandal-hamleye-turkiyeden-ilk-tepki-sabaha-karsi-geldi-5504799/"]

GEMİLERE VE KİŞİLERE YAPTIRIM


Tasarıda Kuzey Akım 2'nin "bir taciz ve siyasi nüfuz aracı" işlevi göreceği ve tasarının ABD'nin Almanya ve Avrupa ile olan bağlarını zayıflatmak üzere tasarlanmış çabaları hedef aldığı" ifadesine yer verildi. Temsilciler Meclisinde kabul edilen tasarı Kuzey Akım 2 ve Türk Akım projelerinde boru döşeme çalışmalarına katılan gemiler ve gemilerle bağlantılı yabancı uyruklu kişilere yaptırım öngörüyor.

ABD Dışişleri Bakanının Maliye Bakanı ile koordinasyon halinde 60 gün içinde projeye hangi gemilerin dahil olduğu ve gemilerin hangi şirketler tarafından kullanıma sunulduğu konusunda Kongreyi bilgilendirmesi gerekiyor. Bu şirketlerin yöneticileri ve çoğunluk hissedarlarına ABD'ye seyahat yasağı getirilmesi, alınmış vizelerin iptali ve bu kişilerin ABD bağlantılı mali işlemlerinin bloke edilmesi öngörülüyor.

[old_news_related_template title="İki ülke arasında kriz büyüyor: Diplomatlara sınır dışı" desc="Almanya ile Rusya arasında yaşanan cinayet gerilimi tırmanıyor... Ağustos ayında Berlin'de bir Gürcistan vatandaşının öldürülmesi sonrasınra başlatılan soruşturmada Almanya'nın iki Rus diplomatı sınır dışı etmesinin ardından Moskova yönetiminden karşılık geldi. Rusya Dışişleri Bakanlığı, Moskova'da görevli iki Alman diplomata sınır dışı kararı verdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/12/iecrop/indir-1_16_9_1576145316.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-iki-ulke-arasinda-kriz-buyuyor-diplomatlara-sinir-disi-5505438/"]

"DIŞ MÜDAHALEYE KARŞIYIZ"


Yaşananların ardından bugün Berlin'den flaş bir açıklama geldi. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, ABD'nin iddialarına Twitter üzerinden zehir zemberek bir yanıt verdi. Maas, "Avrupa Enerji Politikası için alınan kararlar Avrupa'dan alınır. Biz dış müdahaleye karşıyız ve bu bağlamda yaptırımlara da karşıyız" ifadesini kullandı.