Sosyal medyaya yansıyan ilk haberler, eski İngiliz istihbarat (MI6) subayı olan Le Mesurier'in öldürüldüğü yönündeydi.

Sozcu.com.tr'ye bilgi veren İstanbul Emniyet Müdürlüğü kaynakları, Mesurier'in Beyoğlu ilçesindeki ofis olarak da kullandığı evinin önünde ölü bulunduğunu belirtti.

Bu sabah saat 05:30 sıralarında Kemankeş Mahallesi'ndeki üç katlı korunaklı bir binanın bahçesinde ceset gören vatandaşlar durumu polise ihbar etti.

Olay yerine gelen polis ekipleri binanın üçüncü katındaki evin zilini çaldıklarında kapıyı Le Mesurier'in eşi açtı.

VALİLİK: KAPSAMLI SORUŞTURMA BAŞLATILDI

Durumu polislerden öğrenen eşi de kısa süreli şok geçirdi. Le Mesurier'in eşi Emma Hedving Christina ilk ifadesinde, "Sabah saat 04.00 sıralarına kadar uyumamıştık. Sonra ben uyudum. Atladığından haberim olmadı" dedi.

Eşi bir dönem İngiliz istihbaratında çalışan 1971 doğumlu Le Mesurier'in psikolojik sorunu olduğunu ve anti depresan haplar kullandığını aktararak, "Bizim evimiz normalde Büyükada'da. Eşim üç gün önce aşırı strese bağlı olarak iğne ve ilaç tedavisi gördü. Biz de büyük hastanelere yakın olmak için buradaki home ofisimize geldik ve olay bu şekilde yaşandı" dedi.

[caption id="attachment_5444211" align="alignnone" width="497"] Le Mesurier'in ahşap cepheli binanın arkasındaki sarı binanın üçüncü katından düştüğü açıklandı.[/caption]

Güvenlik güçleri James Gustaf Edward Le Mesurier'in balkona çıkıp kendini boşluğa bıraktığı ihtimali üzerinde duruyor.

İstanbul Valiliği'nden yapılan açıklamada ise İngiliz uyruklu Lemesurier'in ölüm olayı ile ilgili geniş kapsamlı idari ve adli tahkikat başlatılmıştır" ifadesi kullanıldı.

"EVE YABANCI GELMEDİ"

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, olayla ilgili geniş çaplı soruşturma başlattı. Soruşturmayı yürütmesi için de bir başsavcıvekili görevlendirdi. Olay yerinde incelemede bulunan savcılığın, Le Mesurier'in eşi Emma Hedving Christina'nın ifadesine başvurdu. Hedving'in ilk ifadesinde, "kocasının uyku ilacı kullandığını, olayın sabaha karşı kendisi uyurken gerçekleştiğini, ve eve yabancı bir kişinin ise girmediğini" söylediği öğrenildi.

[caption id="attachment_5443624" align="alignnone" width="400"] James Gustaf Edward Le Mesurier[/caption]

BİR KADINLA TARTIŞTIĞI DUYULMUŞ

James Gustaf Edward Le Mesurier'in çalıştığı dernek çalışanlarının müşterisi olduğunu belirten sokak esnafı Fırat Bulut "Biz burada esnafız.  Sabah 09.00 gibi iş yerimize geldik. Sokak kapalıydı. Ne oldu diye araştırınca 'akşam olaylar olmuş'. Bizim de müşterimizdi. Saat 03.00 gibi başlamış gürültüler. Sabah 05.30 gibi ceset bulunmuş. Gece tartışma sesleri duyulmuş. Bir kadınla tartışmış. Burada Suriye'den gelen kişilere eğitim veriyorlardı" dedi.

Suriye'de muhaliflerin ve Türkiye'nin kontrolündeki alanlarda sivil savunma faaliyeti gösterdiğini savunan Beyaz Baretliler, Rusya, İran ve Şam rejimi tarafından dezenformasyon yaymakla suçlanıyor.

RUSYA ÜÇ GÜN ÖNCE SUÇLAMIŞTI

İngiltere Dışişleri Bakan Yardımcısı Andrew Morrison cumartesi günü yaptığı açıklamada, Beyaz Baretliler'in temsilcilerinin Rusya ve Suriye tarafından düzenlenen dezenformasyon kampanyasının hedefi olduğunu belirterek Moskova ve Şam'ı eleştirmişti.

Sputnik'in aktardığı habere göre; Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise Morrison'a verdiği yanıtta şu ifadeleri kullanmıştı:

"Gelin, bu yapının köklerinde kimin bulunduğuna bakalım. Örgütün kurucuların birinin James Le Mesurier olduğu açıkça biliniyor. Mesurier, İngiliz istihbaratının, tam olarak MI6'nın eski ajanı."

Bu örtüşmenin tesadüf olduğunun düşünülemeyeceğini kaydeden Zaharova, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu kişi, Balkanlar ve Ortadoğu da dahil dünya genelindeki birçok çatışmada ortaya çıktı. Bazı araştırmacılar, bu kişinin Kosova'daki görevi sırasında terör örgütleriyle irtibatı olduğunu belirtiyor. Bazı kaynaklara göre Mesurier'in ekibinde El Kaide militanları da yer alıyordu. İngiliz yönetiminde bu bulgular hakkında bir açıklama duymayı çok isterdik."