Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bugün başkent Ankara'da Fransız mevkidaşı Jean -Yves Le Drian'ı ağırladı. Görüşmelerin ardından ikili basının karşısına çıktı. Çavuşoğlu, Shanahan'ın mektubu ile ilgili olarak "Kimse Türkiye'ye ültimatom veremez" dedi. Çavuşoğlu, "Türkiye böyle mektuplarla aldığı kararlardan vazgeçmez. Türkiye S-400'leri aldı, bunlar gelecek, konuşlanacak" dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu canlı yayında, Suriye'de bitmek bilmeyen şiddet olaylarına ve bazı ülkelerin terör örgütü PKK'nın uzantısı YPG'ye yardımlarına değindi. Çavuşoğlu, "Fransa'nın YPG ile yakın iş birliğini doğru bulmuyoruz. Fransa'nın YPG ile iş birliği içinde olması Fransa'ya yakışmaz" dedi.

PKK üyeleriyle ilgili Fransa'nın aldığı tedbirleri takdirle karşıladıklarını kaydeden Çavuşoğlu, "Fransa'da tutuklu PKK üyesi teröristler var. Yine bazı PKK üyelerinin ve PKK'ya destek veren şahısların mal varlığını dondurma konusunda da Fransa'nın attığı adımları takdirle karşıladığımızı söylemek isteriz" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu, Fransa ile Suriye konusunda bir konu hariç görüşlerinin tamamen örtüştüğünü belirterek, sahadaki durum, siyasi süreçle ilgili konular, rejimin saldırganlığı ve Suriye'nin toprak bütünlüğü dahil tüm konularda Fransa ile ortak hareket ettiklerini kaydetti. Çavuşoğlu, "Fakat Fransa'nın PKK ile hiçbir farkı olmayan YPG ile yakın iş birliğini doğru bulmuyoruz ve bunun NATO'daki iş birliğimiz dahil birçok konuya yansıdığını görüyoruz. PKK eşittir YPG'dir. Dolayısıyla PKK'ya yönelik bu tedbirler alınırken diğer taraftan YPG ile yakın iş birliği içinde olması Fransa'ya yakışmaz. Suriye'nin geleceği için, sınır bütünlüğü, toprak bütünlüğü için tehlikelidir. Ayrıca bizim sınır güvenliğimiz ve ülkemizin ve milletimizin güvenliği için de hassas bir konudur" dedi.