Han Şeyhun kasabası nisan ayı sonunda Suriye Ordusu ve müttefikleri tarafından başlatılan askeri operasyonun temel hedefiydi. Rusya öncülüğündeki hava saldırıları, İdlib'in güneyindeki toplulukları kırıp geçirmiş ve 500 bin kişinin evlerini terk etmesine yol açmıştı. Son günlerde ise bu saldırılar durmuştu.

Terör örgütü El Kaide bağlantılı Heyet Tahrir el-Şam örgütü, kentin rejim güçlerine karşı savunmasında başı çekiyordu ve örgüt militanları bu sabah itibarıyla kuzeye doğru konuşlandılar.

[old_news_related_template title="Türkiye Suriye'de Rusya ile karşı karşıya geldi" desc="Türk askeri konvoyu dün İdlib'de saldırıya uğradı. Üç sivilin hayatını kaybettiği saldırıyla Türkiye, Suriye'de Rusya ile karşı karşıya geldi. Milli Savunma Bakanlığı, konvoyun Moskova Yönetimi'nin bilgisi dahilinde bölgede ilerlediğini duyururken Rusya'yı da suçladı. ABD ise Türkiye'ye yönelik bu saldırıyı kınadı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/08/20/iecrop/resim1_9143117_16_9_1566274902.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-abdden-turkiye-aciklamasi-pervasiz-saldiri-5290003/"]

Heyet Tahrir el-Şam'dan yapılan açıklamada ise örgüt üyeleri dünkü yoğun bombardımanın ardından Hay Şeyhun'un güney kısmına yeniden yerleşti. Açıklamada "kasabanın Hama'ya komşu güney kısmının kontrolünün örgütün elinde olduğu" öne sürüldü.

Radikal örgütler, İdlib içinde ve vilayetin büyük bölümünde Esad karşıtı diğer savaşçılarla karışmış durumda... Terör örgütlerinin buradaki varlığı ise Rusya ve Suriye tarafından ülkenin tüm kuzeybatısında tekrar kontrolü sağlamak için bir bahane olarak kullanılıyor.

[old_news_related_template title="Suriye'de Türk askeri konvoyuna saldırı: Üç sivil hayatını kaybetti" desc="Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Suriye'ye giren Türk Silahlı Kuvvetleri konvoyuna saldırı düzenlendiğini ve üç sivilin hayatını kaybettiğini duyurdu. MSB açıklamasında saldırıya ilişkin 'mevcut anlaşmalara ve Rusya ile Türkiye arasındaki işbirliği ve diyaloğa aykırı' ifadesi kullanıldı. Bakanlık, Rusya'ya yapılan tüm uyarılara karşın rejimin insanlık dramına dönüşen saldırılarının devam ettiğinin altını çizdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/08/19/iecrop/resim1_9140556_16_9_1566215980.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-suriyede-turk-askeri-konvoyuna-saldiri-uc-sivil-hayatini-kaybetti-5289200/"]

Han Şeyhun, İdlib'e yönelik operasyonda oldukça kritik bir nokta, Zira kasaba, İdlib'i güneydeki Hama şehriyle bağlayan ana yolun üzerinde bulunuyor.

Nisan 2017'de kasabada sarin saldırısı düzenlenmiş ve en az 92 kişi hayatını kaybetmişti.

Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü ve Birleşmiş Milletler tarafından yürütülen soruşturma, saldırıdan Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad güçlerini sorumlu tutmuştu.

ABD uçakları ise Başkanı Donald Trump'ın talimatıyla sarin saldırısını düzenleyen jetlerin kalktığı hava üssünü vurmuştu.