Ekrem İmamoğlu'nun zaferinin ardından uluslararası medyaya yansıyan dikkat çekici yorumlar:

ERDOĞAN'IN EN BÜYÜK YENİLGİSİ

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi "Tekrar edilen seçimde Türkiye Cumhurbaşkanı'nın acı veren mağlubiyeti" başlıklı haberinde, Erdoğan'ın pazar günü siyasi kariyerinin en büyük yenilgisini aldığını yazdı.

NYT, İstanbul'un kaybedilmesinin Erdoğan'ın imajı ve prestijine yönelik darbenin yanında, onun için pratik bazı siyasi sonuçları olacağını da vurguladı.

ÇIĞIR AÇAN BİR ZAFER

İngiliz Guardian gazetesi internet sitesinin manşetine taşıdığı haberine "İstanbul seçimini muhalefet kazandı, Erdoğan'a büyük darbe" başlığını attı. "Seçmenler dini, sınıfsal ve etnik farklılıklar arasında köprü kuran CHP kampanyasını benimsedi" yazan Guardian, İmamoğlu'nun zaferini şöyle yorumladı:

"Birçoklarının demokrasinin kötüye gidişinden korktuğu bir ülkede çığır açan bir zafer."

Guardian'ın haberi şu ifadeyle devam etti: "İmamoğlu'nun 31 Mart'taki az farkla kazandığı sürpriz galibiyetini geri çevirmek için tasarlanan tekrar seçim, hem Türkiye'nin kırılgan demokratik kurumları hem de Erdoğan'ın siyasi geleceği açısından eşi benzeri görülmemiş bir test oldu."

SEÇMEN AÇIK MESAJ VERDİ

Amerikan yayın kuruluşu CNN analiz haberinde İstanbul seçiminin Erdoğan'ın Türkiye'deki hakimiyetinde kayma sinyalleri gösterdiğini yazdı.

CNN International internet sitesinden yayınladığı haberde, Ekrem İmamoğlu'nun değişim, umut ve yeni bir başlangıç vaatlerini hatırlatarak, "Her şey çok güzel olacak" sloganının Türkiye'de dudaklardan düşmediğini yazdı.

İmamolu'nun galibiyetinin Türkiye'nin yorgun muhalefetini canlandırdığı yorumunda bulunan CNN, "Bu, seçim sandığında tüm zafer umudunu yitirmiş Türk seçmenlerin bir kesimine yeni bir soluk katıyor" ifadesini kullandı.

CNN ayrıca seçimin tekrarının belediye başkanlığından ziyade demokratik sürecin en temel ve tartışmasız kısmı olan sandığın Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan döneminden sağ çıkıp çıkmayacağı sorusuyla ilgili olduğunu yazdı ve şu çıkarımı yaptı:

"Hem sağ kaldı hem de Türkiye'nin finansal kalbinde iktidarı İmamoğlu'na vererek açık bir mesaj gönderdi."

İMAMOĞLU'NUN ZAFERİ

İngiltere'nin en çok satan gazetelerinden Daily Mail ise ana sayfasından oldukça geniş duyurduğu seçimlere ilişkin kapsamlı haberinde, İmamoğlu'nun zaferini ilan etmesi, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a darbe olarak nitelendirildi.

Beylikdüzü'ndeki kutlamaların fotoğraflarıyla verilen haberde, 31 Mart'ta AKP'nin kaybetmesinin ardından seçimlerin yenilenmesi yolunda karar alındığına dikkat çekildi.

AŞAĞILAYICI BİR DARBE

İsrailli Haaretz gazetesi "Erdoğan aşağılayıcı bir yenilgi aldı. Ve İstanbul sayesinde Türkiye demokrasisi mükemmel bir zafer kazandı" başlığını attı.

"31 Mart'taki İstanbul seçiminde kazandığı ilk zaferi şüpheli gerekçelerle yadsınan İmamoğlu, şimdi çok büyük bir farkla zafer kazandı ve Türkiye'nin güç durumdaki demokratlarına yeni umut sundu" yazan Haaretz, İmamoğlu'nun Erdoğan'ın adayı olan Binali Yıldırım'ı ikinci kez yenmesinin Erdoğan ve iktidardaki partisi AKP'ye aşağılayıcı bir darbe olduğu yorumunda bulundu.

AKP'DEKİ BÖLÜNMEYİ ARTIRIR

İngiliz yayın kuruluşu BBC internet sitesinde iktidardaki AKP'nin İstanbul seçimini bir kez daha kaybettiğini yazarken, Türkiye muhabiri Mark Lowen'in analizine yer verdi.

Lowen, "Türkiye'nin modern zamanlarda gördüğü en güçlü lider olan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kariyerine yönelik en büyük darbeyi aldı. Sonuçlar gösteriyor ki seçimlerin tekrar edilmesi çağrısında bulunarak olağanüstü bir yanlış hesap yaptı" değerlendirmesinde bulundu.

Analizde, sonucun AKP'deki bölünmeleri muhtemelen artıracağı ve Erdoğan sonrası dönem üzerine konuşmaları artıracağı ifade edilirken, İmamoğlu'nun insanlara samimiyetle pozitif mesajlar verdiği vurgulandı.

Lowen, bunun çok etkili olduğunu aktararak, aynı zamanda muhalefetteki CHP'nin sonunda Cumhurbaşkanı'na nasıl karşılık vereceğini bulduğunu da gösterdiğini yazdı.

İSTANBUL TOKADI

Alman Süddeutsche Zeitung İstanbul seçimini "İstanbul tokadı" başlığıyla irdeledi.

Gazete "İstanbul'daki seçim sonucu, ülkenin mali kaynakları bakımından da en büyük kenti olan İstanbul'un muhalefetin eline geçmesini kabullenemeyenler için adamakıllı bir tokat oldu. Seçim sonucu Türkiye'nin geleceği için ümit vaat ediyor" yazdı.

KUMAR OYNADI, KAYBETTİ

İngiliz Financial Times (FT) gazetesi, Ekrem İmamoğlu'nun basın toplantısındaki konuşmasında yaptığı "yeni dönem" vurgusuna dikkat çekerken, bunun Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan için endişe kaynağı olacağını savundu.

FT, Erdoğan'ın 25 yıl önce İstanbul Belediye Başkanı olarak seçilmesinin ardından siyasi kariyerini inşa ettiğini hatırlatarak şöyle yazdı:

"Şimdi, marttaki ilk belediye başkanlığı seçimini kaybettikten sonra tekrar seçim üzerine kumar oynaması nedeniyle, onun (Erdoğan) için fırlatma rampası işlevi gören şehir, CHP'nin öncülük ettiği enerji dolu ve motive muhalefetin eline geçti."

İSTANBUL'U ALAN, TÜRKİYE'Yİ ALIR

Rus Sputnik ajansı ise 'uluslararası' sitesinde 31 Mart'ta az bir farkla yarışı kazanan Ekrem İmamoğlu'nun AKP'nin itirazı üzerine tekrar edilen seçimde arayı ciddi ölçüde açtığını yazdı.

Sputnik'in haberinde, 1994-1998 arası İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olarak görev yapan Erdoğan'ın şu sözü hatırlatıldı: "İstanbul'u kazanan, Türkiye'yi kazanır."

İSTANBUL'DA KONTROL KAYBI

Frankfurter Allgemeine Zeitung'un internet sayfasında yer alan İstanbul seçimiyle ilgili yorumunun başlığı ise "İstanbul’da kontrol kaybı".

Yorumda şu görüşlere yer veriliyor:

"İktidar partisi (AKP) ve özellikle de partinin Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan İstanbul mücadelesini uzun süre ulusal bir soruna yükselterek, kendisine zarar verdi. Çünkü İmamoğlu'nu AKP'den memnun olmayan herkes için bir projeksiyon haline getirdiler. Karizmatik aday şık, barışçıl ifadelerin hakim olduğu kampanyasıyla laik-ulusalcı CHP'nin çekirdek seçmeninin daha da üzerinde bir kesimde rağbet gördü. AKP'nin bunu engelleme ve özellikle de İstanbul'da yaşayan Kürtleri İmamoğlu'ndan uzak tutma konusundaki geç girişimi, hazin biçimde başarısız oldu."

SİYASİ DÜŞÜŞÜN BAŞLANGICI

İngiliz Times gazetesi de İmamoğlu'nun seçim galibiyetini "İstanbullu seçmenler Erdoğan'a büyük bir yenilgi yaşattı" başlığıyla okuyucularına duyuruyor.

Haberde, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın büyük bir darbe alarak, son 25 yıldır ilk kez İstanbul'u kaybettiği ve karşıtlarının bunun siyasi düşüşünün başlangıcı olduğunu söylediği" aktarılıyor.

31 Mart'taki seçimlerin iptal sürecinin anlatıldığı haberde, "Yüksek Seçim Kurulu'nun seçimlerin yenilenmesi kararının İmamoğlu'nun destekçilerini şaşırttığı kadar, Erdoğan'ın kendi partisindeki kadrolarda da derin bir huzursuzluğa yol açtığı" vurgulanıyor.

MUHALİFLER SOKAKLARA ÇIKTI

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle (DW), İstanbul'daki önemli sonuçları olacak tekrar seçimleri muhalefetin adayı İmamoğlu'nun kazandığını belirterek, "Sonuçlar, tartışmalı şekilde seçimlerin yinelenmesini isteyen Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın iktidar partisi için bir darbe oldu" yazdı.

DW, İstanbul'dan bildiren muhabiri Julia Hahn'ın gözlemlerine haberinde yer vererek, "Muhalefet destekçileri sonuçların açıklanmasıyla İstanbul sokaklarına çıktı" yazdı.

[old_news_related_template title="Uluslararası ajanslar, gazeteler ve televizyonlar İstanbul seçimini dünyaya böyle duyurdu" desc="Bütün dünyanın gözü bugün İstanbul'daydı... Binali Yıldırım'ın 19:15'te yaptığı açıklamasını Reuters flaş koduyla duyurdu. Son dakika duyurusuyla paylaşılan haberde, 'Türkiye'de AKP'nin adayı Yıldırım, rakip adayın İstanbul seçimlerinde şimdilik önde olduğunu söyledi' ifadesi kullanıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/06/23/iecrop/katimerini-1_16_9_1561309858.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-reuters-dunyaya-boyle-duyurdu-5193751/"]