Britanya'nın Avrupa Birliği'nden (AB) çıkış (Brexit) tarihi olarak belirlenen 12 Nisan'a 2 hafta kala, Başbakan Theresa May'in AB ile vardığı ve her reddedilişinde AB ile üzerinde makyaj yaptığı anlaşma bir kez daha parlamentoyu aşamadı.

Brexit anlaşması Avam Kamarası'nda üçüncü kez reddedilirken bu kez arada 58 oy fark vardı. Anlaşma daha önce ocak ayında 230, bu ay ise 149 oy farkla reddedilmişti.

[old_news_related_template title="Son dakika... İngiltere Başbakanı May: İstifaya hazırım" desc="İngiltere Başbakanı May, Brexit ile AB'den ayrıldıktan sonra Başbakanlık görevinden istifa edeceğini açıkladı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/may-aa_16_9_1553712340.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-ingiltere-basbakani-may-istifaya-hazirim-4157516/"]

Bu sonuçla May'in Brexit politikası çökerken; İngiltere, İskoçya, Galler ve Kuzey İrlanda'dan oluşan Britanya'nın en azından yakın geleceği için büyük bir belirsizlik oluştu.

Üçüncü yenilginin ardından yüzü kıpkırmızı şekilde konuşan May, bunun çok ciddi sonuçlarının olacağını söyleyip "Korkarım bu sürecin parlamentodaki sınırlarına varmış bulunuyoruz" dedi.

Muhafazakar Parti lideri, ülkenin 12 Nisan'da 'yasal yükümlülük' olarak AB'de ayrılacağını ve bunun da anlaşmasız Brexit'i önlemek amacıyla yeni bir yasal düzenleme yapmak için yeterli zamanın kalmadığı anlamına geldiğini dile getirdi.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi lideri Jeremy Corbyn'in ilk açıklaması "Theresa May gitmek zorunda, gelecekte belirsiz bir tarihte değil, hemen şimdi" oldu. Corbyn erken seçim çağrısında bulundu.

[old_news_related_template title="İngiltere'de Brexit için büyük yürüyüş!" desc="İngiltere’nin AB üyeliğinden ayrılması süreci ertelenme talebi ile çıkmaza girerken, İngiltere halkı bu konuda kendilerinin fikrinin alınması talebi ile büyük bir gösteri hazırlığında." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/bretix_16_9_1553269125.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/ingilterede-brexit-icin-buyuk-yuruyus-4092136/"]

BUNDAN SONRA NE OLACAK

Yasal olarak AB'den ayrılış tarihi 29 Mart yani bugün olarak öngörülüyordu. Ancak AB'nin Brexit'in daha ileri bir tarihe ertelenmesi talebine şartlı onay vermesi sonrası Avam Kamarası da çıkış tarihini ertelemeyi kabul etmişti.

AB, anlaşmanın parlamentodan geçmemesi halinde Britanya'nın 12 Nisan'da birlikten ayrılması gerektiğini, ancak anlaşma parlamentodan geçerse Brexit'in 22 Mayıs'a kadar erteleneceğini açıklamıştı.

Britanya mevcut koşullarda ya AB'den Brexit'in bir süre daha ertelenmesini isteyerek mayıs ayında yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimlerine katılacak ya da AB'den anlaşma olmadan ayrılacak.

Ancak Londra'nın Brüksel'den Brexit'in 22 Mayıs'tan sonraki bir tarihe ertelenmesini talep etmesi halinde birlik üyesi 27 ülkenin de buna onay vermesi gerekiyor.

[old_news_related_template title="Brexit önergelerinin hiçbiri destek görmedi!" desc="İngiliz Parlamentosu, Brexit sürecinin geleceğine ilişkin, aralarında Brexit'in iptali ile yeni referandumun da yer aldığı 8 senaryoyu oyladı. Oylanan önergelerin hiçbiri Parlamento tarafından desteklenmedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/03/iecrop/ingiltere-parlementosu-depophotos_16300063_16_9_1553728137.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/brexitte-yeni-referandum-icin-kritik-oylama-4156417/"]

BUGÜN NE OYLANDI?

Üçüncü kez reddedilen taslak anlaşmada, serbest dolaşımın sona ermesi ve AB ile Britanya arasında 'tek gümrük bölgesinin' kurulması, Britanya'nın AB'den ayrılmasının ardından 21 aylık bir geçiş sürecine geçilmesi öngörülüyordu.

Britanya-AB ilişkilerinin geleceğini düzenleyen siyasi deklarasyon, bugün oylanmadı.

Daha önceki ilk iki oylamada taslak metinle birlikte oylanan, ancak bugünkü oturumda oylamaya sunulmayan siyasi deklarasyonda, Britanya-AB ilişkilerinin geleceğine dair düzenlemeler yer alıyordu.