Dorian Kasırgası, Batı'ya doğru ilerliyor ve ABD'nin doğu kıyılarındaki Florida, Georgia, North ve South Carolina gibi eyaletleri vurması bekleniyor.

Söz konusu tüm bu eyaletlerde olağanüstü hâl ilan edildi. South Carolina ve Georgia'da kıyı şeridinde yaşayan neredeyse 1.5 milyon kişiye bölgeden ayrılmaları yönünde talimat verildi.

5'inci kategorideki kasırga, Abacos Adaları'na bağlı Elbow Cay Adası'nı vurduktan sonra bazı yerlerin sular alında kaldığı bildirildi. Fırtına ayrıca sert rüzgâr ve sağanak yağışla Grand Bahama Adası'nı da etkisi altına altı.

Bahamalılar, rüzgâr nedeniyle çatışı uçan ve etrafı sularla çevrilen evlerinin görüntülerini sosyal medyadan paylaştı. Videolara sel sularında yüzen alabora olmuş botlar da yansıdı.



Dorian Kasırgası, kayıtların tutulmaya başlamasından bu yana Bahamalar'ı vuran en güçlü kasırga olarak tarihe geçti.

Abaco Adaları'nda yedi yaşındaki Lachino Mcintosh'un evlerinin yakınlarında boğularak öldüğü bildirildi. Mcintosh'un kız kardeşinin de kayıp...

HAVAALANLARI KAPATILDI

ABD Ulusal Kasırga Merkezi Direktörü Ken Graham, pazar günü yaptığı bir açıklamayla Bahamalar'ın 10 saati aşkın bir süre ağır kasırga etkisine maruz kalacağını açıklamıştı.

Yetkililer merkezden uzak noktalarda bulunan havaalanlarını kapattı, fakat ana uluslararası havalimanını dün açık bırakıldı. ABD'de kasırga nedeniyle dün itibarıyla 600'ü aşkın uçuş iptal edildi.

Planlı Polonya ziyaretini kasırga dolayısıyla iptal ederek Washington'da kalan ABD Başkanı Donald Trump, Dorian ile ilgili olarak yetkililerden kapsamlı bir brifing aldı.

KATEGORİ 5 KASIRGALARIN TAHRİP GÜCÜ

MICHAEL: Geçen yıl Florida'da karaya çıkan kasırga, 59 kişinin ölümüne yol açarken, 25 milyar dolarlık hasara yol açtı. Michael, 26 yıldır ABD'de karayla temas eden en güçlü ve bu seviyede ülkeyi vuran dördüncü fırtına olarak kayıtlar ageçti.

MARIA: 2017'de Karayipler'deki Dominika Adası'nı yerle bir etti, 31 kişi hayatını kaybetti. Akabinde kategori 4 seviyesinde Puerto Rico'yu etkisi altına alan Maria Kasırgası, bir çalışmaya göre, 3 bin kişinin ölümüne yol açtı.

IRMA: 2017'de yaşanan afet, kuzey Karayip Adaları boyunca dördü kategori 5 seviyesinde yedi kez karayla temas etti. Sonrasında kategori 4 seviyesine inerek ABD'nin Florida eyaletini vurdu. En güçlü ve maliyetli kasırgalardan biri olaran kayıtlara geçen Irma, 47 kişinin ölümüne neden oldu.

MATTHEW: 2016'daki kategori 5 seviyesindeki fırtına, Haiti, Küba ve Grand Bahama Adası'nda karaya çıktı. 10 yılı aşkın bir süre içinde yaşanan en ölümcül fırtınaydı. 500'ü Haiti'de olmak üzere toplam 585 kişi hayatını kaybetti.