Dünyanın gözü 3-4 Aralık'ta düzenlenecek Kuzey Atlantik Anlaşması Örgütü (NATO) Zirvesi dolayısıyla İngiltere'nin başkenti Londra'da... NATO Zirvesi, İngiliz basınının da bir numaralı gündem maddesi haline geldi.

The Times'a konuşan NATO'nun eski genel sekreteri Anders Fogh Rasmussen, zirvenin birçok risk taşıdığını söylerken, ittifak içinde kopuş ve bölünmeler yaşanabileceğini söylerken bunun da istikrarsızlaşma riski oluşturduğunu dile getirdi.

BBC Türkçe'nin aktardığı haberde Rasmussen ABD Başkanı Donald Trump'ın diğer ülkeleri bütçelerinden savunma harcamalarına NATO şartı olan yüzde 2'den az pay ayırmakla suçlayabileceğini; Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un daha önce kullandığı "NATO'nun beyin ölümü gerçekleşti" gibi ifadelerle yeni tartışmalara yol açabileceğini vurguladı. Bir dönem Danimarka'nın başbakanı olarak görev yapan Rasmussen, "Üçüncü tehdit ise, tabii ki Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO'nun birliğini test etmeyi sürdürmesi" dedi.

NATO Zirvesi'nde gözler Erdoğan, Trump ve Macron'da olacak.


FT: NATO ORTAK AMACI ORTAYA KOYMALI

Ülkenin çok okunan ekonomi gazetesi Financial Times da zirveye ayırdığı başyazısında "NATO ortak amacını yeniden ortaya koymalı" başlığını kullandı.

Kuruluşun geleceğine dair meşru kaygılar olduğunu belirten gazete, 29 müttefikin birbirine güvenilir dostlar olarak davranması ve karşılaştıkları tehditleri ortak bir şekilde algılaması gerektiğini aktardı.

Başyazıda, "Artık Avrupalı liderler de NATO'yu eleştirenler korosuna katılıyor. Fransa Cumhurbaşkanı Macron NATO için 'beyin ölümü gerçekleşti' diyerek müttefiklerini şoka soktu. Ayrıca ittifakın Rusya'yı düşman olarak görmemesi gerektiğini ima etti - bu Polonya ve Baltık ülkeleri için hoş olmayan bir sürprizdi. Angela Merkel ise Macron'u bu sözleri nedeniyle payladı. Türkiye'nin dışişleri bakanı bir adım daha ileri giderek, Türkiye'nin Suriye'deki askeri operasyonunu eleştirmesi nedeniyle Fransa Cumhurbaşkanı'nı 'terörü desteklemekle' suçladı. Ama Türkiye NATO dayanışmasına, Macron'un dikkatsiz açıklamalarından daha büyük bir tehdit oluşturuyor. Ankara'nın Suriye'de tek taraflı askeri operasyon kararı müttefikler arasında karşılıklı danışma konusunda temel soru işaretleri oluşturdu - özellikle de Türkiye'nin teorik olarak NATO'nun ortak savunma maddesini tetikleme potansiyeli nedeniyle" ifadesi kullanıldı.

Öte yandan makalede, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hükümetinden kaynaklanan sorunlar burada da bitmiyor. Türkiye Rusya'dan bir hava savunma sistemi aldı ve test etmeye başladı. Bu sıra dışı karar Türkiye'nin Amerikan savaş uçağı satın alma planının sorgulanmasına yol açtı. Eroğan hükümetinin davranışları artık o kadar dengesiz bir hal aldı ki bazıları ülkenin NATO'dan atılması gerektiğini söylemeye başladı. Ancak Türkiye'yi Batı ittifakından atmak Batı'nın düşmanlarının işine gelir. Özellikle Rusya, bir süredir NATO'yu bölme ve Türkiye'yi kendi yörüngesine çekmeye çalışıyor" yorumu yapıldı.

AYNI HASSASİYET FRANSA VE ABD İÇİN DE GEÇERLİ

Gazetenin başyazısında, "NATO müttefikleri için iyi bir seçenek, bu haftaki zirveyi Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sert ve birleşmiş bir mesaj vermek, ona dayanışmanın iki taraflı olduğunu hatırlatmak olur. Türkiye müttefiklerine danışmadan geniş kapsamlı kararlar alırsa NATO'nun otomatik savunmasını göreve çağırmayı da bekleyemez. Müttefiklerin çıkarlarına ve hassasiyetlerine saygı prensibi Fransa ve ABD'nin devlet başkanları için de geçerli" ifadesi yer aldı.