1- ERDOĞAN-TRUMP GÖRÜŞMESİ

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump ile dün gece kritik bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki lider Suriye içerisinde, Fırat'ın doğusunda kurulması planlanan güvenli bölgeye ilişkin fikir alışverişinde buludu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin IŞİD terör örgütüne karşı mücadelede kararlı olduğunu yinelerken, bölgede böyle bir sorun yaşanmaması için Ankara’nın her türlü tedbiri alacağını vurguladı.

Ayrıca Trump telefonla Erdoğan'ı ABD'ye davet etti ve iki lider gelecek ay Washington'da bir araya gelmeyi kararlaştırdı.

[old_news_related_template title="ABD'den bomba 'Türkiye' mesajı... Resmen açıkladılar" desc="Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın dün gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından Washington Yönetimi'nden çok kritik bir mesaj geldi. Uluslararası ajansların 'son dakika' gelişmesi olarak abonelerine servis ettiği Beyaz Saray açıklamasında, 'ABD'nin Türkiye tarafından Suriye'nin kuzeyi için planlanan harekâtta yer almayacağı ve buna destek vermeyeceği' belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/07/iecrop/erdogan-trump-telefon_16_9_1570427764.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-abdden-bomba-turkiye-mesaji-resmen-acikladilar-5373891/"]

2- BEYAZ SARAY AÇIKLAMASI

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump arasındaki dünkü görüşmenin üzerinden kısa bir süre geçmişti ki bu sabah saatlerinde Beyaz Saray'dan bir açıklama yayınlandı.

Washington'dan gelen mesajda, "ABD'nin Türkiye tarafından Suriye'nin kuzeyi için planlanan harekâtta yer almayacağı ve buna destek vermeyeceği" belirtildi.

Beyaz Saray açıklamasında, “Türkiye’nin yakın zamanda Suriye’nin kuzeyine (Fırat Nehri’nin doğusu) yönelik operasyon için harekete geçeceği” bildirildi.

Ayrıca "IŞİD’i yenilgiye uğratan ABD güçlerinin artık doğrudan bölgede olmayacağına ve Türkiye’nin son iki yıldır bölgede yakalanan IŞİD savaşçılarından sorumluluğunu üstleneceğine" dikkat çekildi.

[old_news_related_template title="Beyaz Saray mesajının hemen ardından... Türkiye'den ilk açıklama" desc="Beyaz Saray, Türkiye tarafından Suriye'nin kuzeydoğusuna kısa süre içinde gerçekleştirilecek askeri operasyona ABD'nin destek vermeyeceğini duyururken, Ankara'dan bu mesaja ilk yanıt Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'dan geldi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/07/iecrop/bayrak_16_9_1570428127.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-beyaz-saray-mesajinin-hemen-ardindan-turkiyeden-ilk-aciklama-5373932/"]

3- BEŞTEPE'DEN GELEN İLK TEPKİ

ABD'den gelen açıklamadan çok kısa bir süre sonra Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Twitter'dan bir mesaj yayınladı. Kalın, Türkiye'nin kimsenin toprağında gözü olmadığını belirtirken, güvenli bölgenin iki amacını şöyle özetledi: Terör unsurlarını temizleyerek sınırlarımızı güvence altına almak. Ve mültecilerin güvenli bir şekilde dönüşünü sağlamak.

4- YPG'DEN GELEN İLK YANIT

Trump Yönetimi'nin Türkiye'nin operasyonuna yeşil ışık yakması uluslararası basının birinci gündem maddesi haline gelirken, ilerleyen dakikalarda terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı olan YPG'den bir açıklama geldi. ABD destekli Suriye Demokratik Güçleri'ni oluşturan YPG, "Washington'ın taahhütlerini yerine getirmediğini ve askerlerini bölgeden çektiğini" duyurdu.

[old_news_related_template title="ABD açıkladı, manşetler değişti! Dünyanın gözü Türkiye'de" desc="Beyaz Saray, 'ABD'nin Türkiye tarafından Suriye'nin kuzeyi için planlanan harekâtta yer almayacağı ve buna destek vermeyeceği' yolundaki açıklaması dünyanın gündemine bomba gibi düştü. Uluslararası ajanslar haberi 'acil' koduyla servis ederken, dış basın Washington'ın açıklamasını manşetten duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/07/iecrop/erdogan-trump-1_16_9_1570427022.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-abdnin-turkiye-aciklamasi-bomba-etkisi-yaratti-5374022/"]

5- AMERİKALI YETKİLİ TEYİT ETTİ

Terör örgütü YPG'nin "Amerikan askerlerinin çekildiği" yolundaki açıklaması, İngiliz Reuters haber ajansına konuşan bir Amerikalı yetkili tarafından teyit edildi. Söz konusu yetkili “ABD askerleri Tel Abyad ve Resulayn’daki iki gözlem noktasından ayrıldı. Diğer ABD askerleri bölgede pozisyonlarını şimdilik koruyacaklar” dedi. Gizlilik kaydıyla Reuters'a konuşan yetkili, "SDG’yi Türkiye’nin herhangi bir yerdeki saldırılarından korumayacağız" ifadesini kullandı.

[old_news_related_template title="New York Times flaş gelişmenin detaylarını yazdı" desc="Bütün dünyanın gözü Türkiye-Suriye sınırında... Washington'ın ABD askerlerini çekme kararı sonrasında New York Times gazetesi ABD-Türkiye hattında yaşananları derledi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan bazı ABD'li yetkililer, 'Biz ne Türkiye'yi destekleyeceğiz ne de Suriye Demokratik Güçleri'ni destekleyeceğiz' ifadesini kullandı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/07/iecrop/erdogan-nytimes_16_9_1570434374.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-new-york-times-flas-gelismenin-detaylarini-yazdi-5374268/"]

6- CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN YORUMU

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Sırbistan'a yapacağı ziyaret öncesi havalimanında konuştu. Erdoğan, Amerikan askerlerinin çekilme sürecinin başladığını ifade etti.

Cumhurbaşkanı, Türkiye'nin sorumluluğunu üstleneceği 10 bin kadar IŞİD'li teröriste ilişkin ise şunları söyledi: "Bu rakamlar biraz abartılı rakamlar. Orada cezaevlerinde olan rakamlar var. Burada bulunan DEAŞ'lılar var. Burada bulunan DEAŞ'lıların kontrolünü elimizden çıkarmak istiyoruz diyorlar. Bu konuda bir çalışma yapıyorlar."

[old_news_related_template title="BM'den kritik operasyon açıklaması" desc="Reuters'ın son dakika gelişmesi şeklinde duyurduğu haberde Birleşmiş Milletler'de görevli üst düzey bir yetkilinin açıklamalarına yer verildi. Yapılan açıklamada, 'Eğer Türkiye askeri operasyon düzenlerse Suriye'nin kuzey doğusundaki sivillerin yerinden ayrılmasının önüne geçilmesi için taraflara çağrıda bulunuyoruz. Birleşmiş Milletler'in güvenli bölgelerle ilgili acı bir deneyimi var' ifadesi kullanıldı. Gazetecilere açıklama yapan BM yetkilisi, Suriye'nin kuzeydoğusunda yerinden olanlar için bir acil durum planı yapıldığını söyledi. Yetkili, 'İhtiyaç olması durumunda gıda ve ilaç yardımı yapılmasına ihtiyaç var' açıklamasını yaptı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/07/iecrop/bm-1_16_9_1570437571.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-bmden-kritik-operasyon-aciklamasi-5374579/"]

7. SÖZCÜ KALIN'DAN SERT AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, sosyal medya hesabından Suriye ve güvenli bölge konularında değerlendirmede bulundu. Kalın, Türkiye'nin Suriye'nin toprak bütünlüğünü ve siyasi birliğini desteklediği vurgulayarak şöyle devam etti:

"Türkiye'nin işgal ya da demografiyi değiştirmek gibi bir niyeti yoktur. Bunu Suriye'nin kuzeydoğusunda PKK/YPG yapmıştır. Bunu düzeltmenin zamanı gelmiştir. Türkiye, Kürtleri de öldüren ve onlara baskı uygulayan bir terör örgütüyle mücadele etmektedir."

8. RUSYA'DAN İLK TEPKİ

ABD, Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik askeri operasyonuna yeşil ışık yakarken, bu gelişme karşısında nasıl bir tepki vereceği merakla beklenen Rusya'dan ilk açıklama geldi.

Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladı. Peskov, Türkiye’nin Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda Rusya’yla aynı fikirde olduğunu belirterek, “Umarız Türk meslektaşlarımız tüm hallerde bu pozisyona bağlı kalacaktır” dedi.