Amerikan New York Times gazetesi (NYT), ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), istihbarat birimleri, ordu ve terörle mücadelede görevli 10 üst düzey yetkiliye dayandırdığı haberinde cumartesi sabaha karşı TSİ 04:15'te tamamlanan operasyonun perde arkasını yazdı.

İşte adım adım Bağdadi operasyonu:

* Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı (CIA) yaz aylarında Bağdadi'nin Suriye'nin kuzeybatısındaki bir köyde olduğuna dair istihbarat aldı.

* Bu istihbarat, Bağdadi'nin eşlerinden biri ile yakalanan IŞİD kuryesinin sorgulanmasıyla elde edildi.

* CIA yetkilileri IŞİD kuryesinden alınan istihbarat üzerine Iraklı ve Suriyeli Kürt istihbarat birimleriyle çalışmaya başladı.

* Suriyeli bir mühendis, Bağdadi'nin öldürüldüğü Barişa köyünde, El Kaide bağlantılı Hurras el-Din örgütünün elebaşlarından Ebu Muhammed Salama'nın evinde gizlendiğini anlattı.

IŞİD elebaşı Bağdadi'nin Suriye'nin kuzeybatısındaki Barişa köyünde saklandığı yapının uydu görüntüsü...


* ABD ordusuna bağlı Delta Gücü komandoları, süreç içerisinde bazı engeller nedeniyle operasyonu en az iki kez 'son dakika' iptal etti.

* Ancak istihbarat birimleri nihai operasyondan kısa süre önce Bağdadi'nin yer değiştirmek üzere olduğunu öğrenince, hızla harekete geçilmesi kararlaştırıldı.

* ABD Savunma Bakanı Mark Esper'in açıklamasına göre; Başkan Donald Trump perşembe ve cuma günlerinde operasyon için yeşil ışık yaktı.

* Bağdadi'nin yok edilmesini sağlayan son operasyonun planlaması ise geçen hafta iki üç gün içerisinde tamamlandı.

* ABD saatine göre akşam 17:00 sıralarında sekiz Amerikan helikopteri Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nin başkenti Erbil'deki üsten havalandı.

* Amerikan Özel Kuvvetler ekibi, eğitimli köpekleriyle birlikte, radara yakalanmamak için alçak uçuş yapan helikopterle 70 dakikada İdlib'e bağlı Barişa köyüne ulaştı.

* Delta komandaları karaya ayak basmadan Amerikan savaş uçakları bölgedeki binaları vurmaya başlamıştı.

* Özel Kuvvetler, Bağdadi'nin saklandığı alana duvarı havaya uçurarak girdi ve bu sırada karşılarına çıkan IŞİD üyelerini ortadan kaldırdı.

* ABD güçlerine eşlik eden bir Arapça tercüman, bölgedeki çocuklara ve sivillere kaçmalarını salık verdi ve onlara yol gösterdi. Bu şekilde 11 çocuğun kurtulduğu ifade edildi.