KKTC Başbakanı Ersin Tatar, Kıbrıs'ta, Kıbrıslı Türklerin ve Türkiye Cumhuriyeti'nin de hakları olduğunu vurgulayarak, "Kıbrıs'ta en büyük hukuksuzluğu Rumlar yapmaktadır" dedi.

DHA'nın aktardığı habere göre; KKTC Başbakanı sözlerini şöyle sürdürdü:

"Rumlar, Doğu Akdeniz'de tek taraflı hareket etmektedir. Kıbrıs Cumhuriyeti adına anlaşmalar yapmaktadırlar. Ama Kıbrıs Cumhuriyeti'nin eşit iki ortağı vardır, Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar. Dolayısıyla Rumların her anlamda yaptığı büyük bir hukuksuzluktur. Büyük bir samimiyetsizliktir. Bu adımlar barışa hizmet etmemektedir."

Yavuz gemisi de Fatih gemisinin Türkiye ile KKTC arasında yapılan anlaşmalar çerçevesinde çalışmalar yürüttüğünün altını çizen Başbakan Tatar, "Türkiye Hükümeti'nin kararlılığını ve tutumunu iftiharla izliyoruz. Desteğimiz tamdır. Bir milyonluk nüfusa sahip olan Rumlara, 80 milyonluk Türkiye ile KKTC asla seyirci kalmayacaktır. Haklarımızı sonuna kadar arayacağız" dedi.

Kıbrıs Rum Yönetimi'ne bir tepki de Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy'dan geldi. Taçoy, "Rumların kararı uluslararası kuralları bağlamıyor, kabul edilemez" yorumunda bulundu. Rumların aldırdığı karara karşı bir adım atılacağını ifade eden Taçoy, "Rumlar bu kararın zararını görür, sonucuna katlanır" ifadelerini kullandı.