Yerel basınına göre; bir hükümet yetkilisi, "İngiliz deniz taşımacılığına, bir süreliğine bölge dışında kalmasını tavsiye ettik" ifadesini kullandı. Kararın, acil durum kabine toplantısında alındığı bildirildi.

Bu arada Avam Kamarası Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Tom Tugendhat, İran'ın alıkoyduğu petrol tankerinin serbest bırakılması için askeri harekata başvurulmasının iyi bir tercih olmayacağını söyledi.

BBC'ye konuşan Tugendhat, askeri seçeneğin "son derece akılsızca" olacağını belirterek, tankerin iyi korunan askeri Bender Abbas Limanı'na çekildiğini anımsattı.

Tugendhat, görüşmelere devam etmenin önemine dikkati çekerek, İran'ın Londra Büyükelçisi'ni göndermenin faydalı olmayacağını ifade etti.

MÜRETTEBAT SORGULANIYOR

İran Devrim Muhafızları Ordusu, dün İngiltere bandıralı Steno İmpero adlı petrol tankerini Hürmüz Boğazı'ndan geçişi sırasında denizcilik kurallarına riayet etmediği gerekçesiyle alıkoyduğunu duyurmuştu.

İran'ın yarı resmi haber ajansı Fars, tankerdeki 23 mürettebatın Bender Abbas limanındaki bir teknede sorgulandığını duyurdu.

Hürmüzgah bölgesi Limanlar ve Denizcilik İşletmleri Müdürü Allahmurad Afifipur, "Tanker İranlı bir balıkçı teknesiyle kaza yaptı. İngiltere bandıralı tanker, kendisine gönderilen uyarı sinyalini görmezden geldi" diye konuştu.

'İRAN TEHLİKELİ SULARDA'

İngiltere Dışişleri Bakanı Jeremy Hunt, Twitter'dan yaptığı açıklamada, Tahran yönetimini 'yasadışı ve istikrarı bozucu' hareket etmekle suçlayıp, "İran, tehlikeli sularda hareket ediyor olabilir" uyarısını yaptı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığı Londra'daki İran maslahatgüzârını çağırıp, Tahran'a nota verdi.

ABD Başkanı Donald Trump da "İran bölgede sadece sorun yaratıyor" derken Fransa ve Almanya hükümetlerinden de İngiltere'ye destek mesajları geldi.

GERİLİM 4 TEMMUZ'DA BAŞLADI

İngiliz donanması, 4 Temmuz'da Cebelitarık'ta Suriye’ye petrol taşıdığı iddia edilen İran'a ait Panama bandıralı bir tankerin alıkonulmasına dahil olmuştu.

İngiltere'ye bağlı olan İspanya'nın güneyindeki Cebelitarık Özerk Yönetimi, İran tankerinin Avrupa Birliği'nin (AB) Suriye'ye uyguladığı ambargoları ihlal ettiği gerekçesiyle alıkonulduğunu açıklamıştı.

İran, "Grace 1" adlı tankerin alıkonulmasının İngiltere için "sonuçları olacağı" uyarısında bulunmuştu.

İngiliz donanmasına ait HMS Montrose'un geçen hafta Hürmüz Boğazı'ndan geçen bir İngiliz petrol tankerini durdurmaya çalışan üç İran teknesini uzaklaştırdığı iddia edilmişti. İngiltere, bölgeye gemilerini korumak üzere ikinci bir savaş gemisi göndereceğini açıklamıştı.

İRAN'DAN YANIT: DENİZCİLİK KURALLARI İÇİNDE

İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif ise İngiliz petrol tankerini uluslararası denizcilik kurallarını koruma amacıyla
alıkoyduklarını duyurdu.

İran Dışişleri Bakanı Zarif, Twitter hesabından paylaştığı mesajında, "Cebelitarık Boğazı'ndaki korsanlığın aksine Basra Körfezi'ndeki eylemimiz denizcilik kurallarını korumak içindir" değerlendirmesinde bulundu.

İran'ın Basra Körfezi ve Hürmüz Boğazı'ndaki güvenliği garanti ettiğini savunan Zarif, "İngiltere, ABD'nin ekonomik terörünün suç ortağı olmaktan vazgeçmelidir" ifadesini kullandı. AA