Yeni Zelanda bugün bir felaket yaşıyor... Ülkenin kuzey doğusundaki White Island'daki Whakaari Yanardağı faaliyete geçti. Yerel saatle 14:15 sularında gerçekleşen olay sırasında adada çok sayıda turist olduğu açıklandı.

Normalde üzerinde yaşamın olmadığı adada ilk belirlemelere göre 1 kişinin yaşamını yitirdiği ve 27 kişinin de kayıp olduğu açıklandı. Patlamanın şiddetiyle adada deprem meydana gelirken yoğun toz bulutu gökyüzünü kapladı.

Fakat bu açıklamadan saatler sonra Yeni Zelanda Komisyoner Yradımcısı John Tims, en az 5 kişinin yanardağın patlamasının ardından yaşamını yitirdiğini duyurdu. Yeni Zelandalı yetkililer ölü sayısının artmasından endişe ettiklerini duyurdu.



Yetkililer günlü yürüyüş ve gezi turlarının yapıldığı adada patlama esnasında 100'den fazla turistin olduğunu duyurdu. Kaybolan ve yaralanan turistler arasında Yeni Zelandalıların yanı sıra yabancı turistin de olduğu belirtildi.

[caption id="attachment_5497982" align="alignnone" width="1132"] Bölgede günübirlik tatil yapan turistler güçlükle tahliye edildi.[/caption]

Yeni Zelanda Başbakanı Jacinda Ardern konuyla ilgili bir açıklama yaparak bu akşam bölgeye doğru hareket edeceğini duyurdu. Ardern, "Dışişleri Bakanlığı, yetkililerle temasa geçecek sistemi kurdu. Polislerin arama kurtarma çalışması devam ediyor" ifadesini kullandı.

[caption id="attachment_5497974" align="alignnone" width="640"] Yeni Zelandalı yetkililerin paylaştığı fotoğrafta patlamanın şiddeti gözler önüne seriliyor.[/caption]

Komisyoner Yardımcısı John Tims, "Şu an orada kurtarma çalışmalarına gitmek polis için çok tehlikeli. Bir kişi yaşamını yitirdi ve 23 kişi adadan tahliye edildi. Yaşamını yitiren kişi adadan tahliye edildi" dedi.

[caption id="attachment_5498357" align="alignnone" width="627"] Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde turistlerin patlama anında yürüyüş yaptığı ve mahsur kaldıkları görülüyor.[/caption]

Adada henüz kaç kişinin olduğuna dair net bir rakam verilmezken yerel basının iddiasına göre bu rakamın 27 olduğu tahmin ediliyor.

[caption id="attachment_5497994" align="alignnone" width="721"] Yerel basına konuşan yetkililer patlama sırasında bir kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.[/caption]

GEÇEN HAFTA HAREKETLENDİ AMA...
Öte yandan Yeni Zelanda basını geçtiğimiz hafta oldukça hareketli olduğu bilim insanları tarafından tespit edilen yanardağa neden halen turist götürüldüğünü sorgulayarak yetkilileri göreve çağırdı.

Yeni Zelanda'nın saygın medya kuruluşlarından Stuff'ta yer alan haberde, "GeoNet, bölgedeki Yanardağ Uyarı Seviyesini 18 Kasım'da ikinci seviyeye çıkardı. Bu seviye potansiyel olarak bir tehdit unsuru anlamına geliyordu. Geçtiğimiz hafta GeoNet veriler doğrultusunda yanardağın hareketli bir döneme girdiğini de duyurdu" ifadesi kullanıldı.

[caption id="attachment_5497975" align="alignnone" width="718"] Korkunç patlama bölgede paniğe sebep oldu.[/caption]

Yetkililere çağrıda bulunan yerel basın bu konuyla ilgili soruşturma başlatılması gerektiğini duyurdu. GeoNet'te görevli bilim insanı Brad Scott, "Tur operatörlerinin önceden bu verileri incelemesi ve ona göre turlara devam edip etmeme kararı alması gerekiyordu. Fakat bunu yapmadılar" açıklamasını yaptı.

Adaya yılda 10.000 turistin gittiğini yazan Yeni Zelanda basını turların tekne ile 80 dakika helikopterle ise 20 dakikada bölgeye ulaştığını aktarırken, kraterlerin içine devam eden turların yaklaşık 1 saat sürdüğünü okurlarına duyurdu.

TURİSTLERİN KİMLİKLERİ BELLİ OLDU
Yaşananların ardından Avustralya basını, adadaki turistlerden 24'ünün Avustralyalı olduğunu aktardı. Nine News Sydney isimli kuruluş adadaki turistlerin Avustralyalı olduğunu doğruladı.