TSK'nın sınır güvenliğini sağlamak ve terör koridorunu sonlandırmak için başlattığı Barış Pınarı Harekâtı'nı eleştiren Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "NATO'nun beyin ölümü yaşadığını" öne sürmüş ve bu açıklama büyük tepki çekmişti.

Almanya Başbakanı Merkel ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg başta olmak üzere birçok siyasi figür Macron'un açıklamalarına karşı olduklarını açıklamıştı.

Gelecek hafta Londra'da bir araya gelecek NATO üyesi ülkelerin liderleri kuruluşun 70'inci yılını kutlayacak. Fakat bu gelişmeler yaşanırken gelecek hafta gerçekleşecek zirvede yeni bir uygulamanın gündeme geleceği belirtildi.

AMAÇ DENGEYİ YENİDEN SAĞLAMAK

Reuters'a konuşan diplomatlar, NATO'nun dengesini tekrar sağlamak için akil insanlardan oluşan bir grubun çalışmaya başlayacağını açıkladı.

İsmini açıklamayan yetkililer, akil insanların 2021'de bir rapor hazırlayarak bunu NATO'ya sunacağını duyurdu.

Üst düzey Fransız diplomat, "Biz Macron'un siyasi bir tartışma oluşturmak için yaptığı açıklamaların şok etkisini yönlendirmeye çalışıyoruz. Amaç dengeyi yeniden sağlamak" dedi.

[old_news_related_template title="Macron'dan çok sert sözler: Beyin ölümü gerçekleşti" desc="Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, NATO ile ilgili çok sert açıklamalarda bulundu. Economist dergisine konuşan Macron, 'Şu an yaşadığımız NATO'nun beyin ölümüdür' dedi. Macron, TSK'nın sınır güvenliğini sağlamak ve terör örgütlerini ortadan kaldırmak için başlattığı Barış Pınarı Harekâtı'nı da eleştirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/11/07/iecrop/macron-reuters_16_9_1573128965.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-macrondan-cok-sert-sozler-beyin-olumu-gerceklesti-5436468/"]

Bu grubun özellikle eskiden devlet başkanlığı ve bakanlıklar da yapan tecrübeli yetkililerden oluşacak ufak bir topluluk olacağını dile getiren diplomatlar ayrıca ABD haricinde diğer ülkelerin de NATO bütçesine katkısını artıracağını ve bunun Trump'a bir jest olarak yapılacağını söyledi.

Üst düzey bir Avrupalı NATO diplomatı Reuters'a, "Elbette kimse Trump'ın ne diyeceğini bilmiyor. Fakat biz Macron'un ya da Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ne diyeceğini de bilemiyoruz" dedi.

1949'da kurulan NATO'nun gelecek hafta gerçekleştireceği tek günlük zirvede birçok konunun masaya yatırılması bekleniyor.

[old_news_related_template title="Pompeo'dan Macron'a çok sert yanıt: NATO'nun devri kapanabilir" desc="Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un Türkiye'yi eleştirerek, 'NATO beyin ölümü yaşıyor' açıklamasına tepkiler dinmiyor. Almanya Başbakanı Merkel ve NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in çıkışlarından sonra, ABD Dışişleri Bakanı Pompeo'dan da sert bir tepki geldi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/11/09/iecrop/pompeo-reuters-6_16_9_1573282777.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/pompeodan-macrona-cok-sert-yanit-natonun-devri-kapanabilir-5440313/"]

MERKEL: TÜRKİYE NATO İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Öte yandan, Almanya Başbakanı Angela Merkel, Alman Parlamentosu’nda yaptığı konuşmada NATO’yla ve Türkiye’nin NATO’daki varlığının önemiyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Almanya Başbakanı, Türkiye’nin jeostratejik açıdan NATO için öneminin çok büyük olduğunu söyledi ve Türkiye’nin NATO üyeliğinin devam etmesi gerektiği uyarısında bulundu.

“NATO’nun beyin ölümü gerçekleşmiştir” açıklamasını yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un açıklamalarına da atıfta bulunan Merkel, “NATO ittifakının sürmesi çıkarlarımız açısından bugün en az Soğuk Savaş döneminde olduğu kadar önemlidir” dedi.

Almanya Başbakanı, NATO üyesi ülkelerin dışişleri bakanlarının yaptıkları açıklamalara da atıfta bulundu ve Avrupa’nın şu an kendi kendine savunma yapabilecek bir noktada olmadığına vurgu yaptı.