Maduro, Devlet Başkanlığı Sarayı Miraflores'de düzenlediği basın toplantısında konuştu. Ülkesinde ABD kaynaklı bir darbe girişimi olduğunu hatırlatan Maduro, "Politik hayatımıza müdahale etmeyi, Venezuela'nın egemenliğini bir kenara atmayı ve ABD ve onun Batılı müttefiklerinin Venezuela'da bir kukla rejim kurmasını amaçlayan darbeyi bozguna uğratacağız" şeklinde konuştu.

Maduro, darbeye karşı dik duracaklarını yineleyerek, "Bugün şunu diyebiliriz ki darbenin saçma argümanlarla kaplanmış hiçbir temele dayanmayan yeni bir şekli var. Ne halk ne de kolluk kuvvetleri bu darbeye izin vermeyecektir. Kendimizi barışın kazanmasına adayacağız" ifadelerini kullandı.

MUHALEFETE DİYALOG ÇAĞRISI

Maduro, Venezuela için faydalı olacak bir diyaloğa açık olduğunu belirterek, "Ülkenin ilerlemesi için anayasa çerçevesinde ulusal bir diyaloğa hazırım. Bugün, yarın ve daima da hazır olacağım. Umarım Venezuela muhalefeti aşırıcılar tarafından kurulan tuzaktan kurtulur, makul ve içten bir diyalog yolu açılır." diye konuştu.

"DİĞER İLİŞKİLER DEVAM EDECEK"

Ülkesinin ABD ile diplomatik ilişkileri kesmesinin petrol ticaretini etkileyip etkilemeyeceği yönündeki bir soruya Maduro, "ABD ile ilişkilerimiz çok yönlü. Biz, ABD hükümeti ile diplomatik ve politik ilişkilerimizi kestik. Ancak diğer ilişkilerimiz devam edecek. Eğer patates almak isterlerse, patates satarız. Petrol almak isterlerse petrol. Eğer hiçbir şey satın almak istemezlerse de satmayız" yanıtını verdi.

[old_news_related_template title="Maduro 72 saat süre tanımıştı! Ayrılıyorlar" desc="Venezuela'daki ABD'li diplomatların ülkeden ayrılmak üzere Caracas Havaliman'ına hareket ettikleri bildirildi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/01/iecrop/venezuela-4_16_9_1548427289.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/maduro-72-saat-sure-tanimisti-ayriliyorlar-3269277/"]

Rusya ile olan ilişkilerin derinleştirilmesi konusunda detay veren Maduro, “Devlet Başkanı Putin, Venezuela’ya olan kapsamlı desteği onayladı" dedi. Rusya'dan buğday sevkiyatının yanı sıra Moskova ile yapmayı planladıkları telekomünikasyon, petrol ile doğalgaz yatırımlarına ilişkin anlaşmalardan bahsetti ve iki ülke arasındaki askeri konulardaki bağlantılara vurgu yaptı.

“RUSYA İLE ASKERİ İŞBİRLİĞİNİ DERİNLEŞTİRECEĞİZ”

Maduro, “Rusya ile yıllar önce sahip olduğumuz askeri işbirliğine derinlemesine devam edeceğiz. Büyük bir güç olarak (Rusya’nın) tüm desteğine sahibiz. Çabalarımız ve komutanımız Chavez'in mirası sayesinde şükrediyoruz” dedi.

“ABD HÜKÜMETİNİN BİR AJANI”

Maduro, kendisini başkan ilan eden Juan Guaid ile diyalog kurmaya istekli olduğunu söyledi. Ancak Guaido’yu kendisini devirmek için aracı olmakla da suçladı. Maduro, “Kendisini tanıyorum, Venezuela’daki gringoların ajanı. Bir ajan olarak eğitildi ve siyasete sokuldu, ABD hükümetinin bir ajanı bunu biliyorum. Onların emirlerini yerine getirecek” diye konuştu.

BAŞTA ABD TANIMIŞTI

Venezuela'da önceki gün muhalefet ve iktidar yanlılarının düzenlediği mitingler ülke ve bölge açısından son derece önemli gelişmelere yol açmıştı. Çoğunluğu muhalefetin elindeki Ulusal Meclisin Başkanı Juan Guaido, muhaliflerin mitinginde kendini geçici devlet başkanı ilan etmiş ve başta ABD olmak üzere Kanada, Kolombiya, Peru, Ekvador, Paraguay, Brezilya, Şili, Panama, Arjantin, Kosta Rika ve Guatemala gibi ülkeler tarafından tanınmıştı. Meksika, Türkiye, Rusya, Küba, Çin ve Bolivya ise Maduro hükümetine desteklerini yinelemişti.

[old_news_related_template title="ABD'den Venezuela'daki büyükelçiliğine talimat" desc="ABD Dışişleri Bakanlığı, Venezuela'daki ABD Büyükelçiliğinde ikinci derecede görevli personelin ülkeyi terk etmesi talimatını verdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/01/iecrop/usa-flag-reuters-1_16_9_1548387908.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/abdden-venezueladaki-buyukelciligine-talimat-3259295/"]

Maduro da gelişmeler üzerine ABD ile diplomatik ve politik ilişkileri kestiğini açıklamış ve Venezuela'daki ABD'li diplomatlara ülkeyi terk etmesi için 72 saat süre vermişti. AA