Geçtiğimiz hafta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığındaki heyetle birlikte ABD'ye yapılan ziyaret sonrası S-400 konusunu çözüme kavuşturmak için görüşmeler yapmak üzere anlaşan Türkiye ve ABD Brüksel'deki NATO toplantısında bir araya geldi.

Avrupa Parlamentosu Başkanı David Maria Sassoli ve İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab ile bir araya gelen Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile de ikili görüşme gerçekleştirdi.

Öte yandan NATO Dışişleri Bakanları Toplantısında, Londra’da 3-4 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilecek NATO Liderler Toplantısının son hazırlıklarının yapılması, uluslararası güvenlikle bağlantılı gelişmeler ve stratejik ortamın değerlendirilmesi bekleniyor.

POMPEO'DAN AÇIKLAMA

İkili görüşme sonrası açıklamada bulunan Mike Pompeo, "Çavuşoğlu ile Brüksel'de yapıcı bir görüşme gerçekleştirdik" dedi.

[old_news_related_template title="Stoltenberg'den çarpıcı mesaj: Zayıflayan sadece NATO olmaz!" desc="NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, son dönemde tartışmaların odağındaki ittifakla ilgili açıklamalarda bulundu. Stoltenberg, NATO'nun anlaşmazlıklara rağmen gücünü koruduğuna dikkati çekerek, Avrupa'nın Kuzey Amerika'dan uzaklaşması halinde sadece ittifakın değil, Avrupa'nın da zayıflayacağını söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/11/20/iecrop/stoltenberg-aa-2_16_9_1574259075.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/stoltenbergden-carpici-mesaj-zayiflayan-sadece-nato-olmaz-5462746/"]

ÇAVUŞOĞLU BASIN TOPLANTISI DÜZENLEDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı´nın ardından, basın toplantısı düzenledi. Çavuşoğlu, burada görüştüğü ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo'ya Suriyedeki ihlaller konusuna değindini belirterek, "Suriye´deki son durum hakkında da ihlallerin olduğunu, yani YPG´nin yaptığı ihlalleri ve terör saldırılarını da hatırlattık" dedi.

ABD ile S-400´lere ilişkin görüş ayrılığının devam ettiğini ancak diplomasinin önemli olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, "Pompeo´nun tweetinde vurguladığı gibi bazı konularda görüş ayrılığımız devam ediyor ama diplomasi önemli. Bu diyalog kanallarının sürekli açık olması ve bunları konuşmamız önem arz ediyor. Öncelikle Sayın Cumhurbaşkanımızın ziyaretinde gündeme gelen konuları gözden geçirdik. Sözde Ermeni Soykırım tasarısının özellikle senatoda akim kalmasından duyduğumuz memnuniyeti ilettik. Sayın Cumhurbaşkanımızın söylediği gibi belki ziyarette her şeyi çözmedik ama sorunların kontrol dışına çıkmaması da her zaman önemlidir. Görüş ayrılığı içerisinde olduğumuz konulardan bir tanesi de S-400 meselesi. S-400 meselesinde de Türkiye´nin tutumunu Sayın Cumhurbaşkanımız Erdoğan, Sayın Trump´a hem baş başa dar kapsamlı görüşmede, hem de heyetlerarası görüşmede, daha sonra yine senatörlerin de katıldığı toplantıda gayet net bir şekilde dile getirmiştir. Görüş ayrılığımızın devam ettiği konusunda da mutabıkız. Bu konuyu konuşmaya devam edelim anlayışı ve kararı çıkmıştı. Bu konuda önümüzdeki Cuma günü Ankara´da bir toplantı gerçekleşecek ve önümüzdeki süreçte bu görüşmeleri devam ettireceğiz. Biz daha önce S-400 konusunda ortak bir teknik çalışma yapalım, çünkü burada ABD´nin iddialarıyla, bizim tespitlerimiz arasında fark var. O teklifimizi bir kere daha yineledik. Önümüzdeki süreçte bu konuyu görüşmeye devam edeceğiz" dedi.

'YPG´NİN İHLALLERİNİ VE TERÖR SALDIRILARINI HATIRLATTIK'

Pompeo ile yaptığı görüşmede, YPG´nin Suriye´de yaptığı ihlalleri ve terör saldırılarını hatırlattığını belirten Bakan Çavuşoğlu, "Suriye´deki son durum hakkında da ihlallerin olduğunu, yani YPG´nin yaptığı ihlalleri ve terör saldırılarını da hatırlattık. Aramızdaki varılan mutabakat önemli ama bu mutabakatın gereği yerine getirilmelidir. Bu konuda çalışmalarımızı da sürdüreceğiz. Kara propagandaya karşı da doğru bilgilerin bizden alınması gerektiğini, sahada YPG´nin bunu sürekli gündeme getirdiğini görüyoruz. Tüm bu konuları, Suriye konusunu da ele aldık. Siyasi sürece önem veriyoruz ve önümüzdeki süreçte bu konularda görüşmeye devam etme konusunda mutabık kaldık. İkili ilişkileri de kısa bir şekilde değerlendirdik" diye konuştu.