ABD ile Türkiye arasında uzun bir süredir gerilime sebep olan Suriye konusunda sıcak gelişmeler arka arkaya yaşanıyor... ABD Başkanı Trump ile Cumhurbaşkanı Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinin ardından yapılan açıklama ile gözler Türkiye-Suriye sınırına çevrilirken ABD'nin çok okunan gazetelerinden New York Times yaşananlarla ilgili kapsamlı bir dosya hazırladı.

[old_news_related_template title="Reuters duyurdu: ABD askerleri çekildi" desc="İngiliz Reuters haber ajansı, ABD askerlerinin Suriye'nin kuzeydoğusundaki Resulayn ve Tel Abyad'da bulunan gözlem noktalarından çekildiğini duyurdu. Reuters haberini Amerikalı bir yetkiliye dayandırdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2018/03/sondakika-20180305.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-reuters-duyurdu-abd-askerleri-cekildi-5374405/"]

Eric Schmitt ve Maggie Haberman imzalı haberde, "Trump Türk ordusunun Suriye'deki operasyonunu desteklerken, ABD'nin politikasını değiştirdi" başlığı kullanıldı. Haberde, "Trump'ın kararı Pentagon'un ve Dışişleri Bakanlığı'nın üst düzey yetkililerinin önerilerinin aksi yönde oldu. Bu yetkililer Suriye'nin kuzeyinde ufak bir askeri birlik bırakılmasını söylerken bunların IŞİD'e karşı mücadele devam etmesi gerektiğini söylemişti" yorumu yapıldı.

[old_news_related_template title="Son dakika... ABD'den bomba 'Türkiye' mesajı... Resmen açıkladılar" desc="Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın dün gerçekleştirdiği telefon görüşmesinin ardından Washington Yönetimi'nden çok kritik bir mesaj geldi. Uluslararası ajansların 'son dakika' gelişmesi olarak abonelerine servis ettiği Beyaz Saray açıklamasında, 'ABD'nin Türkiye tarafından Suriye'nin kuzeyi için planlanan harekâtta yer almayacağı ve buna destek vermeyeceği' belirtildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/07/iecrop/erdogan-trump-telefon_16_9_1570427764.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-abdden-bomba-turkiye-mesaji-resmen-acikladilar-5373891/"]

Haberde, "Trump yönetiminin yetkilileri ABD Başkanı'nın Pazar günü konuyla ilgili olarak doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan ile konuştuğunu söyledi. Yetkililer 100 ile 150 ABD askeri personelinin herhangi bir Türkiye operasyonunun önünde bölgeden çekileceğini söylerken askerlerin tamamen Suriye'den çekilmeyeceğini aktardı. Amerikalı yetkililer Amerikan askerlerinin Türkiye sınırının ne kadar uzağına çekileceklerini açıklamazken bunun bölgedeki 1000 askerin de tamamen çekilip çekilmemesinin net olmadığı belirtildi" ifadesi kullanıldı.

Konuyla ilgili ismini açıklamayan bir yetkili "Akıcı bir askeri durum yaşanıyor. Amerikan askerleri aradan çıkmak için Suriye'nin kuzeyinden ayrılıyor" dedi. İsmini açıklamayan bir yetkili, "Türkleri desteklemeyeceğiz, Suriye Demokratik Güçleri'ni desteklemeyeceğiz. Eğer savaşırlarsa biz bunun dışında yer alacağız" dedi.