Dün yerel saatle 18:50 sularında başlayan yangını bütün dünya canlı yayınla izledi.

Fransa'nın en ikonik yapılarından biri olan Notre Dame Katedrali'nde çıkan bu korkunç yangın hakkında resmi açıklama henüz yapılmadı. Buna karşılık Fransız yetkililer katedralde devam eden restorasyon çalışmalarının yangını başlattığından şüpheleniyor.

Fotoğraf: EPA


Katedralde devam eden 6 milyon euroluk yenileme çalışmaları bir süredir devam ediyordu. Öyle ki katedral içinde yapılanan yenileme kapsamında bazı bronz heykellerin geçen hafta yapı içerisinde çıkarıldığı açıklanmıştı.

 

Olayla ilgili soruşturma başlatılırken Fransız polisinin yapıda görevli 15 işçiyi sorgulamaya başladığı da belirtildi. Fransız İçişleri Bakanı Laurent Nunez, "Yangın kontrol alına alındı fakat tamamen söndürülmedi. Soruşturma başlatıldı fakat yangının sebebi henüz bilinmiyor" dedi.

Fotoğraf: Reuters

İŞ İNSANI 100 MİLYON EURO BAĞIŞ YAPACAK


Dün akşamüstü sıralarında başlayan yangının yerel saatle 03:20 sularında tamamen söndürüldüğü açıklandı. İtfaiye Sözcüsü Gabriel Plus, basına yaptığı açıklamada, Notre Dame Katedrali'nde çıkan yangının söndürüldüğünü açıkladı. France 24 televizyonu kanalı da yetkililerin açıklamalarına dayanarak yangının söndürüldüğünü duyurdu.

Yangının güçlükle kontrol altına alındığı açıklandı.


Ayakta durduğu 856 yıl boyunca birçok savaş, ihtilal ve olaya tanık olan binanın zarar görmesinin ardından Fransa'da tarihi  eserler ilgili çalışmalar yapan Miras Vakfı, katedralin restorasyonu için ulusal yardım kampanyası başlatılacağını duyurdu. Fransa'nın milyarder Pinault ailesi yeniden inşa çalışmaları için 100 milyon euro bağış yapacağını duyurdu. Pinault, lüks ürünleriyle bilinen Kering şirketini yönetiyor.

Bu açıklamadan kısa bir süre sonra Fransız iş insanı ve Louis Vuitton'un da bünyesinde bulunduğu LVMH'nin CEO'su Bernard Arnault, Notre Dame Katedrali'nin tamiri için 200 milyon euro bağışlayacaklarını açıkladı. Şirket tarafından yapılan yazılı açıklamada, "Arnault ailesi ve LVMH bu ulusal trajedide birlik mesajı vermek için Fransa'nın sembolü, mirası ve ortak değeri olan bu olağanüstü katedralin tamiri için 200 milyon euro bağışlama kararı aldı" ifadesi kullanıldı.

Paris'teki korkunç yangının yerel saatle 03:00 sularında söndürüldüğü açıklandı.

KUZEY ÇAN KULESİ VE ANA BİNA KURTARILDI


Yangında 93 metre yüksekliğindeki kulelerden biri ve yapının çatısı tamamen çöktü. Yaklaşık 500 itfaiyecinin müdahale ettiği yangında, yoğun çalışma sayesinde kuzey çan kulesi ile ana bina kurtarıldı.Yangını bir "trajedi" olarak tanımlayan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, "Gurur duyalım, çünkü bu katedrali 800 yıldan daha uzun bir süre önce biz inşa ettik ve yüzyıllar boyunca büyütüp geliştirdik. Bu gece kati bir şekilde söylüyorum, birlikte yeniden inşa edeceğiz" dedi.

Katedralde meydana gelen yangın sonrasında dünya liderleri üzüntülerini dile getirdi.


Macron, en kötü senaryodan kurtulduklarını söylerken ülke dışından uzmanlardan da destek istedi. Yangın sonrasında halka sesleniş konuşmasını iptal ederek olay yerine giden Macron, itfaiye görevlilerine teşekkür etti.

Ahşap yapı ve detaylar dolayısıyla yangının kısa süre içerisinde yayıldığı açıklandı.


Paris Vali Yardımcısı Emmanuel Gregoire, Fransız BFM haber kanalına verdiği demeçte alevlerin çok hızlı bir şekilde yayılmasının nedeninin binanın 12. yüzyıldan kalma tahta çatı kirişleri olduğunu söyledi. Gregoire, yangın sırasında içerden olabildiğince eserin dışarıya çıkarıldığını da akatardı. Katedralin yöneticilerinden Patrick Chauvet, 13. yüzyılda yaşayan Fransız Kralı Louis'in giydiği ceketin de kurtarılanlar arasında olduğunu söyledi.

 

Yangınla ilgili olarak Paris savcılığı bir soruşturma başlatırken güvenlik güçleri yangının sebebinin bir kaza olduğunu duyurdu. Olayla ilgili incelemelerin devam ettiğini açıklayan itfaiye görevlileri yapının bazı noktalarının soğumasından sonra çalışmalara ve incelemelere devam edileceğini açıkladı.

Paris Belediye Başkanı, yapı içindeki eserlerin ve tarihi parçaların kurtarıldığını söylese de birçok değerli eşyanın yok olduğu tahmin ediliyor.

TRUMP'TAN SAÇMA ÖNERİ


Dünya liderleri Notre Dame Katedrali'ndeki yangından sonra üzüntülerini dile getirdi. Almanya Başbakanı Merkel, "Katedral Fransa'nın ve Avrupa kültürünün bir sembolüydü" derken İngiltere Başbakanı Theresa May ise, "Aklımız bu korkunç yangınla mücadele eden Fransız halkı ve ilk yardım ekiplerinde" dedi. Vatikan da, "Fransa'da ve Dünya'da Hıristiyanlığın sembolü olan katedralinde çıkan yangından dolayı üzüntü ve şok içindeyiz" dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Macron, First Lady Brigitte ile olay yerini ziyaret etti.


ABD Başkanı Donald Trump da bir Twitter mesajıyla yangından duyduğu üzüntüyü dile getirdi. Trump mesajında "Paris'in Notre Dame Katedrali'ndeki büyük yangını seyretmek çok korkunç. Belki yangını söndürmek için havadan su tankerleri kullanılabilirdi. Hızlı hareket etmek lazım!" ifadelerini kullandı. Fakat böyle tarihi ve hassas bir yapıya bu denli bir müdahale edilemeyeceğini söyleyen Fransız yetkililer Trump'ın açıklamasının mantıklı olmadığını duyurdu.

 

Birçok savaş ve iç karışıklığa tanık olan yapı UNESCO Dünya Mirası listesindeydi.


Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da bir açıklama yaparak birçok sanat eserinin kurtarıldığını duyurdu. Hidalgo, "Katedraldeki birçok sanat eseri kurtarıldı ve şu an güvenli bir bölgede saklanıyor" dedi. UNESCO Dünya Mirası listesinde bulunan katedral her yıl milyonlarca turisti ağırlıyordu.