850 küsur yıllık geçmişiyle Fransa'nın en ikonik yapılarından biri olan Notre Dame Katedrali'ndeki yangın sonrasında yaralar sarılmaya başlandı. Resmi makamlar henüz yangının çıkış sebebine dair net bir açıklama yapmazken kurtarılan eşyaların fotoğrafları uluslararası ajanslarla paylaşıldı. Fotoğraflarda çok sayıda koltuk, figür ve altar görülürken yetkililer bunların güvende olduğunu duyurdu.

1648'de Thomas Aquinas tarafından yapılan tablonun akıbeti henüz bilinmiyor.


Fransa Kültür Bakanı Franck Riester, yangından kurtarılan sanat eserlerinin ise Louvre Müzesi'ne gönderileceğini duyurdu. Paris Belediye Binası'nda tutulan sanat eserlerinin Louvre Müzesi'ne gönderileceğini açıklarken bunların daha sonra nerede sergileneceğine dair bir açıklama yapmadı. Kurtarılan tarihi eser ve sanat eserleri arasında Fransa Kralı Saint Louis'nin 13'üncü yüzyılda kalan tüniği, Hz. İsa'ya ait olduğu tahmin edilen taç da yer alıyor.

Fotoğraf: Reuters


Paris Savcısı Remy Heitz, yangının sebebiyle ilgili incelemelerin devam ettiğini ama yangının bir kaza sonucunda çıkmış olma ihtimalinin yüksek olduğunu söyledi. Heitz, "Yangın sonrasında 50 kişi uzun ve karmaşık bir inceleme sürecine devam ediyor. Biz kaza olduğu teorisi üzerinde duruyoruz" dedi.

Fotoğraf: Reuters


Öte yandan katedraldeki korkunç yangınla ilgili olarak Vatikan'dan resmi bir açıklama geldi. Vatikan'da görevli Kardinal Gianfranco Ravasi, "Yapabileceğimiz en iyi şey teknik destek vermektir. Vatikan Müzesi gibi bir oluşumumuz var ve bu konuda en üst düzeyde bilgimiz ve yapabilecek kapasitemiz var" dedi.