ABD Temsilciler Meclisi'nden 29 Ekim'de 403 lehte, 16 aleyhte oyla geçen tasarı, Ankara'nın Suriye'nin kuzeyinde başlattığı Barış Pınarı Harekâtı nedeniyle Türkiye'ye yaptırımlar öngörüyor.

Bu tasarı dün de ABD Senatosu Dış İlişkiler Komitesi'nden geçti. Şimdiki süreç ise tasarının Senato Genel Kurulu'na getirilmesi. Tasarının yasalaşması için son olarak ABD Başkanı Donald Trump'ın onayı gerekiyor. Fakat Senato Genel Kurulu'nda tasarı üçte iki çoğunlukla kabul edilirse, Trump'ın veto hakkı yasalar gereği ortadan kalkacak.

İşte bu denli kritik gelişme sonrası Dışişleri Bakanlığı sabaha karşı bir açıklama yayınladı.

NEDENİ YAŞADIKLARI HAYAL KIRIKLIĞI

Tasarının Senato Dış İlişkiler Komitesi'nden hangi amaçlarla geçtiğinin Ankara tarafından bilindiğinin belirtildiği tepki açıklamasında, "Bunun nedeni, uzun zamandır itinayla hazırlanan projeye indirdiğimiz ağır darbeden kaynaklanan derin hayal kırıklığıdır" ifadesi yer aldı.

Türkiye karşıtı tasarıların son dönemde Kongre'nin iki kanadında da iç siyasi hesaplarla yürütüldüğünü vurgulayan Dışişleri Bakanlığı, bu girişimleri "Türkiye'nin milli güvenliğiyle ilgili egemen kararlarına saygısızlığın yeni bir tezahürü" olarak nitelendirdi.

ABD'Yİ AKLISELİME DAVET EDİYORUZ

Bu girişimlerin Türkiye-ABD ilişkilerine zarar vermekten başka bir işlevi olmayacağını belirten Bakanlık, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"ABD Kongresini, Türk-ABD ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik olarak geçtiğimiz haftalarda en üst düzeyde teyit edilen ortak hedeflerimize zarar vermeyecek yapıcı bir tutum benimsemeye ve aklıselimle hareket etmeye çağırıyoruz.”

[old_news_related_template title="Türkiye'ye yaptırım tasarısı bu kez Amerikan Senatosu'nda!" desc="ABD Temsilciler Meclisi'nin 29 Ekim'de 403'e karşı 16 oyla geçirdiği Türkiye'ye yaptırım yasası, bu kez Amerikan Senatosu'nda. Senato Dışişleri Komitesi, Temsilciler Meclisi'nden geçen metindeki aynı yaptırımları içeren yasa tasarısını görüştü ve 18 evet oyuna karşı 4 hayır oyuyla kabul edildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/11/iecrop/kongre-reuters_16_9_1576081473.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/turkiyeye-yaptirim-tasarisi-bu-kez-amerikan-senatosunda-5504202/"]

[old_news_related_template title="ABD'de Türkiye karşıtı iki karar peş peşe alındı" desc="Ankara güney sınırında teröre karşı başlattığı Barış Pınarı Harekâtı'yla ABD siyasetinin iki cephesini de kızdırırken, dün gece Temsilciler Meclisi'nden peş peşe Türkiye karşıtı iki tasarı geçti. İlki 1915 olaylarını 'Ermeni soykırımı' olarak nitelendiren tasarıydı. Hemen ardından ise Suriye operasyonu nedeniyle Ankara'ya yaptırımlar öngören tasarı kabul edildi. İki karar da büyük çoğunlukla alındı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/30/iecrop/shutterstock_1018169170_16_9_1572410774.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-abdde-turkiye-karsiti-iki-karar-pes-pese-alindi-5419364/"]