TSK'nın sınır güvenliğini sağlamak ve terör örgütleri PKK/PYD/YPG ve IŞİD'e karşı başlattığı Barış Pınarı Harekâtı sonrasında sıcak bir gelişme yaşandı. Geçen hafta içinde Rusya'da bir araya gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında imzalanan Soçi Mutabakatı sonrasında Suriye Demokratik Güçleri'nden bir son dakika açıklaması geldi.

[old_news_related_template title="Bağdadi'yi öldürmek için 4 saatlik operasyon" desc="Uluslararası kamuoyunun gündemine oturan IŞİD'in lideri el Bağdadi'ye yönelik operasyon ile ilgili sıcak bir gelişme yaşandı... Anadolu Ajansı, bölgedeki kaynaklardan aldığı bilgiler ışığında operasyonun 4 saat sürdüğü ve gece yarısı başlayan operasyonda 8 ABD helikopteri ve 2 İHA'nın kullanıldığı belirtildi. Türkiye sınırına çok yakın olan Barişa isimli köyde yoğun çatışma yaşandığı belirtildi. Öte yandan MSB, operasyon öncesinde bilgi alışverişinde bulunulduğunu duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/27/iecrop/bagdadi-epa_16_9_1572167394.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-bagdadiyi-oldurmek-icin-4-saatlik-operasyon-5414036/"]

Reuters haber ajansının "acil" koduyla servis ettiği açıklamada omurgasını terör örgütleri PKK/PYD/YPG'nin oluşturduğu SDG Soçi Mutabakatı'nda alınan kararlara uyacaklarını ve Türkiye sınırından uzaklaşacaklarını resmen duyurdu. Rusya ile bu konuda uzun müzakereler yaptıklarını açıklayan SDG, Rusya'nın Suriye hükümeti ile Kürtler arasında arabuluculuk yapma garantisi istediğini altını çizdi.

Soçi Mutabakatı kapsamında sınırda konuşlanan terör örgütlerinin bölgeden uzaklaşıp güneye gitmesi ve bölgede Türk ve Rus askerlerinin devriye gezmesi planlanmıştı.

Yaşananların ardından Şam yönetimi bir açıklama yaptı. Resmi devlet ajansı Sana üzerinden yapılan açıklamada terör örgütünün bu kararından duyulan memnuniyete yer verilirken, "Suriye hükümeti SDG'nin Türkiye sınırından 30 kilometre uzağa gitmesi memnuniyet verici" ifadesi kullandı.