Trump, "Bırakalım başka biri bizim yerimize savaşsın. Türkiye ile yaptığımız anlaşma sayesinde birçok hayat kurtuldu. Kaçan IŞİD'lilerin birçoğu yeniden yakalandı. Suriye'de çok az askerimiz kalacak. Kürtlere IŞİD konusunda yardıma devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Trump ayrıca Türkiye'nin bölgedeki azınlıkların korunması konusunda başarılı olamaması sonucunda yaptırımların ve gümrük vergilerinin geri geleceğini açıkladı.

Türkiye'nin operasyonu için Trump, "Bazı insanlar Türkiye’nin harekâtına askeri müdahale ile karşı verilmesi gerektiğini söyledi. Katılmıyorum, operasyonu askeri güç ile durdurmak için bölgeye bir NATO müttefikine karşı on binlerce asker yığmak gerekirdi" dedi.

[old_news_related_template title="ABD yaptırımların resmen kaldırıldığını duyurdu" desc="ABD Hazine Bakanlığı, Türk bakanlara ve Türk üretimi mallara uygulanan yaptırımların kaldırıldığını duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/23/iecrop/abd-turkiye_16_9_1571849867.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/son-dakika-abd-resmen-yaptirimlarin-kaldirildigini-duyurdu-5407349/"]

"ERDOĞAN İLE İYİ İLİŞKİLERİM VAR"

Başkan Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çok iyi ilişkilerinin olduğunu söylerken Suriye'deki ateşkesin kalıcı hale geldiğini belirtti. Trump ayrıca YPG'li terörist elebaşı Mazlum Kobani'den IŞİD konusunda güvence aldığını söyledi ve terörist başına teşekkür etti.

[old_news_related_template title="Trump'tan sonra dolar/tl düşüşe geçti!" desc="ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'ye yönelik yaptırımların kaldırılacağını açıklamasının ardınan dolar/tl hızlı bir şekilde düşerek 5,73 seviyelerine geldi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/23/iecrop/dolar-aa_16_9_1571846446.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/ekonomi/son-dakika-trumptan-sonra-dolar-tl-sert-dustu-5407336/"]

OBAMA ELEŞTİRİSİ

Trump kendisinden önceki Obama yönetiminin Suriye politikasını şu sözlerle eleştirdi;

"Önceki yönetim (Obama yönetimi) Esad gitmeli dedi. Bu sonuca kolaylıkla ulaşabilirlerdi ama ulaşmadılar. Onun yerine çok güçlü kırmızı çizgilerden bahsettiler, hani hepinizin hatırladığı kuma yazılan şu kırmızı çizgiler. Sonra orada çocuklar kimyasal gazla öldürüldüler ve onlar (Obama yönetimi) sözlerini yerine getirecek hiçbir şey yapmadı. Sonra yeniden çocuklar öldürüldü ve ben 58 Tomahawk füzesiyle vaadimi yerine getirdim. 8 yıllık rejim değişikliği arayışının sonunda hala Suriye'de askerlerimiz vardı. Orta Doğu'daki savaşlara 8 trilyon dolar harcadık. Tüm bu çatışmaların öncesine göre bugün Orta Doğu daha güvensiz ve istikrarsız."