Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'nden skandal televizyon hamlesi... Birleşik Arap Emirlikleri merkezli ve Suudi Arabistan'ın sahibi olduğu MBC TV'de yayınlanmaya başlayan Ateş Krallıkları isimli dizi Mısır'da Memlükler'in son günlerini ve 16'ncı yüzyılda Osmanlı Devleti'nin kontrolüne geçişini anlatıyor.

BBC Türkçe'nin haberinde dizinin yapımcısının, "Osmanlı yönetiminin arkasındaki vahşet dolu tarihi ifşa edeceğini" söylediği Arapça dizinin Mısırlı bir yazarın metnini kullandığı ve Arap oyuncuların yer aldığı dizinin başrolünü ise Mısırlı bir aktörün üstlendiği aktarılıyor.

[old_news_related_template title="Ünlü dizinin hayranlarını üzen haber: Başarılı oyuncu öldü" desc="Türkiye'de de geniş bir hayran kitlesine sahip Big Bang Theory, Grey's Anatomy, Prison Break, Glee ve CSI serilerinde rol alan Jane Galloway 78 yaşında yaşamını yitirdi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/11/22/iecrop/heitz-cbs-1_16_9_1574409062.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-unlu-dizinin-hayranlarini-uzen-haber-basarili-oyuncu-oldu-5466040/"]

SLOGANI: İMPARATORLUK KANLI BİR HUKUKLA YÖNETİLİYOR

Dizinin ilk bölümü 17 Kasım'da yayınlandı. Tarihi, Osmanlı karşıtı bir perspektiften ele alan dizinin sloganı ise "Bir imparatorluk kanlı bir hukukla yönetiliyor. Bu onların laneti oldu".

[caption id="attachment_5465875" align="alignnone" width="880"] Bölgenin en büyük dizi projelerinden biri olarak lanse edilen yapım büyük bir tartışmayı da beraberinde getirdi.[/caption]

BAE merkezli haber sitesi Al-Ayn'a konuşan dizinin yazarı Mısırlı Muhammed Süleyman, "Tarihsel anlamda hiçbir hata içermeyen bir hikaye yazmaya çalıştıklarını" söyledi ve Osmanlı döneminin "tarihsel katliamlarla dolu olduğunu" öne sürdü. Saudi Gazette, 14 bölümden oluşan ve yapımcılığını BAE merkezli Genomedia Studios'un üslendiği dizinin 2019'da Arap dünyasında yapılan en büyük proje olduğunu belirtiyor.

[old_news_related_template title="Ünlü oyuncu yaptığı hareketle Trump'ı bile şaşırttı" desc="Ünlü oyuncu Jon Voight dün gece Washington'da ABD Başkanı Donald Trump tarafından onur nişanı aldı. Demokrat Parti'yi adeta topa tutan 80 yaşındaki Voight'ın yaptığı hareket gündem oldu. Angelina Jolie'nin babası olan Voight'ın hareketi ülke basınının gündemine oturdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/11/22/iecrop/voighjt-abaca_16_9_1574411851.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-unlu-oyuncu-yaptigi-hareketle-trumpi-bile-sasirtti-5466391/"]

Dizide görsel efektler, büyük savaş sahneleri, iç içe geçen hikayeler ve karmaşık karakterler yer alıyor. Saudi Gazette dizi için "Osmanlıların işlediği suçların örtüldüğü ve tarihin tahrif edildiği bu dönemle ilgili pek çok gerçeği gün yüzüne çıkarıyor" ifadelerini kullandı. Dizinin yönetmenliğini ise Girl with a Pearl Earring (İnci Küpeli Kız), Hannibal Rising (Hannibal Doğuyor) ve Emperor (İmparator) filmlerinin yönetmeni İngiliz Peter Webber yapıyor.

[caption id="attachment_5465874" align="alignnone" width="800"] 2018'de yayından kaldırılan Vatanım Sensin dizisinin başrollerini Berguzar Korel ve Halit Ergenç üstleniyordu.[/caption]

"BAE, TÜRKİYE'NİN TARİHİNİ ÇARPITIYOR"

2019'un Arap dünyasındaki en büyük projesi olarak adlandırılan dizi Arap basınını da ikiye böldü. Bazı gazeteler dizinin belgelenmiş tarihi gerçekliği anlattığını savunurken bazıları da Türklerin tarihinin çarptırıldığını gündeme getirdi.

Suudi Arabistan, BAE ve Mısır'da iktidar yanlısı medya, övdükleri dizinin "Osmanlıların kanlı tarihini, tiranlığını, tutuculuğunu, suçluluğunu ve Arap tarihini yağmalamalarını ifşa ettiğini" söylüyor. BAE gazetesi Al-Abayan'a yazan Hasan Harp "Sanat hâlâ Arapların davalarına hizmet edebiliyor" ifadelerini kullanıyor.

[caption id="attachment_5465877" align="alignnone" width="880"] Skandal dizinin sloganı, "Bir imparatorluk kanlı bir hukukla yönetiliyor. Bu onların laneti oldu".[/caption]

Mısır gazetesi Al-Watan'a yazan Naşva al-Hufi ise "Türkiye Osmanlı dönemindeki gibi ihanet ve siyasi zorbalık içinde" diyor ve ekliyor: "Tarihi gerçekten tekrar okuyup pek çok neslin kafasındaki konseptleri düzeltmemiz lazım."

Katar merkezli Al Jazeera ise internet sitesindeki haberinde "BAE Türkiye'nin tarihini çarpıtıyor" diyor. Arap dünyasına yayın yapan Resala Post'a yazan Muhammed Esad, BAE ve Suudi Arabistan'ın fonladığı dizinin "Müslümanların tarihini çarpıttığını" belirtiyor ve "Bu dizi tarihin yeniden, yanlış bir şekilde üretilmesidir" diye ekliyor.

[old_news_related_template title="Diplomatik rezalet: Katarlı diplomattan ahlaksız istek" desc="Bir dönem Katar'ın İngiltere Büyükelçiliği'nde sekreter olarak çalışan Deanne Kingson, İngiliz basınında gündem oldu. Kingson, büyükelçilikte çalıştığı dönemde Katarlı diplomatların kendisiyle cinsel ilişkiye girmek istediğini ve seks partileri düzenlemesi istediğini söyleyerek şikayetçi oldu. Büyükelçilikten kovulan Kingson 390 bin İngiliz poundu tazminat kazandı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/11/21/iecrop/bina-_16_9_1574342148.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-diplomatik-rezalet-katarli-diplomattan-ahlaksiz-istek-5465032/"]

2018'DE TÜRK DİZİLERİ YAYINDAN KALDIRILMIŞTI

2018'in Mart ayında MBC bünyesindeki tüm kanallara talimat göndererek Türk dizilerini yayından kaldırdığını açıklamış ve bu hamle büyük bir tepki çekmişti.

Kararın ekonomik olduğuna yönelik açıklamalar yapılsa da o dönem Ankara-Riyad hattında yaşanan gerilimden dolayı böyle bir karar alındığına dair uluslararası basında haberler çıkmıştı.

[old_news_related_template title="Türk Başkonsolos ABD'li diplomatı kürsüden indirdi" desc="Romanya'da gündem hafta başında gerçekleşen Mevlid-i Nebi haftası dolayısıyla düzenlenen etkinlik... Türkiye'nin Köstence Başkonsolosluğu, Diyanet İşleri Başkanlığı ve Romanya Müslümanları Müftülüğü'nün düzenlediği etkinlikte konuşma yapmak isteyen ABD'li diplomatı, Köstence Başkonsolosu Sulhi Turan kürsüden indirdi. Bu görüntüler yerel basında gündem oldu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/11/21/iecrop/kursu-ekrangorunsu_16_9_1574330549.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-turk-baskonsolos-abdli-diplomati-kursuden-indirdi-5464407/"]