Türk bir diplomata dayandırılan haberde, Ankara'nın Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü YPG'ye karşı verdiği mücadelede daha fazla destek alamadığı takdirde, İttifak'ın Baltıklar ve Polonya için yaptığı plana destek vermeyeceği belirtildi.

Haberde adı açıklanmayan Türk kaynak, NATO'nun bu yıl Türkiye'nin savunmasına yönelik plana destek vermeyi kabul ettiğini söyledi.

Kaynağa göre; bu planda PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin terör örgütü olarak tanımlanması da vardı, fakat Washington desteğini geri çekti ve sonrasında diğer ülkeler de buna karşı çıktı.

Türk diplomat, "Bu yüzden, bizimki (savunma planı) yayınlanmazsa, diğerinin de (Baltık ve Polonya) yayınlanmasına izin vermeyeceğiz. Bizden Baltık planının yayınlanmasını isteyenler, bizimki için de aynı duyarlılığı göstermek zorunda" ifadelerini kullandı.

FOTO: Reuters/ NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg.


STOLTENBERG ÇÖZÜM İÇİN DEVREDE

İttifak'ın elçileri, İngiltere'nin başkenti Londra'da gelecek hafta başlayacak NATO Zirvesi öncesi, bir Rus saldırısı vuku bulduğu takdirde Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya'nın korunmasına yönelik askeri plan için 29 NATO üyesi ülkenin resmi desteğini almaya çalışıyor.

Konunun çözülmesi için NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in devrede olduğu ve ortak bir dil bulmaya çalıştığı öğrenildi.

Türk tarafı da Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı nezdinde ortak değerlendirmeler yapıyor.