Türk bir diplomata dayandırılan haberde, Ankara'nın Suriye'nin kuzeyinde terör örgütü YPG'ye karşı verdiği mücadelede daha fazla destek alamadığı takdirde, İttifak'ın Baltıklar ve Polonya için yaptığı plana destek vermeyeceği belirtildi.

Haberde adı açıklanmayan Türk kaynak, NATO'nun bu yıl Türkiye'nin savunmasına yönelik plana destek vermeyi kabul ettiğini söyledi.

Kaynağa göre; bu planda PKK'nın Suriye uzantısı YPG'nin terör örgütü olarak tanımlanması da vardı, fakat Washington desteğini geri çekti ve sonrasında diğer ülkeler de buna karşı çıktı.

Türk diplomat, "Bu yüzden, bizimki (savunma planı) yayınlanmazsa, diğerinin de (Baltık ve Polonya) yayınlanmasına izin vermeyeceğiz. Bizden Baltık planının yayınlanmasını isteyenler, bizimki için de aynı duyarlılığı göstermek zorunda" ifadelerini kullandı.

[caption id="attachment_5477536" align="alignnone" width="1200"] FOTO: Reuters/ NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg.[/caption]

STOLTENBERG ÇÖZÜM İÇİN DEVREDE

İttifak'ın elçileri, İngiltere'nin başkenti Londra'da gelecek hafta başlayacak NATO Zirvesi öncesi, bir Rus saldırısı vuku bulduğu takdirde Polonya, Litvanya, Letonya ve Estonya'nın korunmasına yönelik askeri plan için 29 NATO üyesi ülkenin resmi desteğini almaya çalışıyor.

Konunun çözülmesi için NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg'in devrede olduğu ve ortak bir dil bulmaya çalıştığı öğrenildi.

Türk tarafı da Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı nezdinde ortak değerlendirmeler yapıyor.

[old_news_related_template title="Macron'dan çok sert sözler: Beyin ölümü gerçekleşti" desc="Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, NATO ile ilgili çok sert açıklamalarda bulundu. Economist dergisine konuşan Macron, 'Şu an yaşadığımız NATO'nun beyin ölümüdür' dedi. Macron, TSK'nın sınır güvenliğini sağlamak ve terör örgütlerini ortadan kaldırmak için başlattığı Barış Pınarı Harekâtı'nı da eleştirdi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/11/07/iecrop/macron-reuters_16_9_1573128965.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-macrondan-cok-sert-sozler-beyin-olumu-gerceklesti-5436468/"]

TARTIŞMANIN FİTİLİNİ MACRON ATEŞLEDİ

Geçen ay Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, The Economist dergisine verdiği bir mülakatta çok tartışılan ifadeler kullanmıştı.

Fransa lideri, “Şu an yaşadığımız şey NATO’nun beyin ölümüdür. ABD, Avrupa projesine sırtını döndü. ABD ve NATO müttefikleriyle stratejik karar alma mekanizmasında bir koordinasyon yok" demişti.

Macron, Türkiye'nin güney sınırında terör unsurlarına karşı başlattığı Barış Pınarı Harekâtı'nı da “Bir diğer NATO müttefikimiz Türkiye, bizim ilgimizin olduğu bir alanda haber vermeden askeri harekat düzenliyor” diyerek eleştirmişti.

[old_news_related_template title="Merkel'den itiraf gibi açıklama: Türkiye dışlandı!" desc="Almanya Başbakanı Merkel, NATO ve Türkiye'yle ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Merkel, Türkiye'nin NATO üyesi olarak dışlandığını itiraf ederken, birlik üyesi olarak kalmasının önemine dikkat çekti." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/11/27/iecrop/merkel-reuters_16_9_1574854918.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-merkelden-itiraf-gibi-aciklama-turkiye-dislandi-5476131/"]

MERKEL: TÜRKİYE NATO ÜYESİ OLARAK KALMALI

Öte yandan Almanya Başbakanı Angela Merkel dün Parlamento'da yaptığı konuşmada Türkiye'nin NATO üyeliğinin tartışılmasına son noktayı koymuştu.

Merkel, "Türkiye bir NATO üyesi olarak dışlandı. Bölgemizde olaylar alevlendiğinde ABD artık otomatik olarak sorumluluk almıyor. Jeostratejik öneme sahip Türkiye, partnerleriyle olan farklılıklarına rağmen NATO üyesi olarak kalmalı" ifadelerini kullanmıştı.