Rusya ile Bulgaristan arasında yaşanan TürkAkım geriliminde tansiyon yükseliyor... Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in dün Bulgaristan'ı kasıtlı olarak geciktirmekle suçlamasının ardından Kremlin'den kritik bir adım geldi.

Putin'in, "İhtiyaç durumunda bu ülkeyi güzergah dışında bırakabiliriz" demesinin ardından Rus hükümeti Bulgaristan Büyükeliçiliği'nde çalışan bir diplomatı "persona non grata" yani istenmeyen adam ilan etti.

Rus yetkililer, diplomatın ülkeden ayrılması için Rusya'nın 24 saat süre verdiğini duyurdu.

GERİLİM EKİM AYINDA BAŞLAMIŞTI

Sofya yönetimi Ekim ayında ülkede görevli bir Rus diplomatın casusluk yaptığına dair bir soruşturmaya dahil edildiğini açıklamış ve bu sebeple sınır dışı etmişti. Bu gelişmeden kısa bir süre sonra Moskova'nın Bulgaristan'da görevlendirmek istediği savunma ataşesine vize verilmemiş ve iki ülke arasında gerilim başlamıştı.

Komünizm döneminden beri Moskova'nın en büyük müttefiklerinden biri olan Bulgaristan, NATO ve Avrupa Birliği üyesi olmasına rağmen Rusya ile halen yakın ilişkiye sahip.

Rus makamların, Bulgaristan'ın bu hamlesine karşılık "persona non grata" kararı aldığı açıklandı.

[old_news_related_template title="Putin'den TürkAkımı ile ilgili sert sözler: Güzergâh dışı bırakırız" desc="Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Bulgaristan'ı TürkAkım projesinin kendi topraklarından geçen kısmını kasten yavaşlatmakla suçladı ve eğer gerekirse Bulgaristan dışında bir alternatif bulunabileceğini söyledi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/04/iecrop/putin-reuters_16_9_1575473608.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-putinden-turkakimi-ile-ilgili-sert-sozler-guzergah-disi-birakiriz-5490015/"]