İngiliz Guardian gazetesinin aktardığı rapordaki iddialara göre; zorla gönderilmeler, Türkiye'nin kuzeydoğu Suriye'de giriştiği Barış Pınarı Harekâtı'na başlamadan önce gerçekleştirildi.

3.6 milyondan fazla Suriyeli sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye, şimdiye kadar 315 bin kişinin gönüllülük esasıyla ülkelerine döndüğünü açıkladı.

Fakat Uluslararası Af Örgütü'nün sınır dışı edildiğini söyleyen Suriyelilerle temmuz-eylül ayları arasında gerçekleştirdiği mülakatlara dayandırdığı rapora göre; Türk yetkililer, 'güvenli bölgeler' yaratmadan önce sığınmacıları kelepçeleyerek otobüslere bindirip Suriye'ye gönderdi.

Örgüt yetkililerinin görüştüğü kişilerden bazıları, 'gönüllü dönüş' belgelerini imzalamaları için dövüldüklerini ve tehdit edildiklerini öne sürdü.

İddiaya göre; bazılarına ise imzaladıkları dokümanın kayıt belgesi, gözetim evinden battaniye aldıklarına yönelik bir teyit ya da Türkiye'de kalma arzularını beyan eden bir form olduğu söylendi.

[old_news_related_template title="Dış basından bomba Türkiye yorumları" desc="Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin dün Karadeniz kıyısındaki Soçi kentinde bir araya gelirken, iki lider sekiz yıllık Suriye iç savaşında bir dönüm noktası olarak nitelendirilebilecek bir mutabakata imza attı. Dış basının Soçi Zirvesi'ne ilgisi de yoğundu. Uluslararası ajanslar anlaşmaya ilişkin detayları 'son dakika' gelişmesi şeklinde abonelerine servis ederken, yabancı basın bugün kapsamlı analizler yayınladı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/23/iecrop/2019-10-22t180124z_1772711524_rc1bf8845820_rtrmadp_3_syria-security-russia-turkey-talks_16_9_1571806877.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-dis-basindan-bomba-turkiye-yorumlari-5405719/"]

RAPORDA NET SAYI BELİRTİLMEDİ

Raporda Kasım adıyla anılan 39 yaşındaki Halepli bir adam, Konya'da altı gün karakolda tutulduğunu belirterek, orada polislerin kendisine "Tercih senin. Bir iki ay ya da bir yıl hapis yatarsın veya Suriye'ye dönersin" dediğini anlattı.

İkinci vakada ise Suriyeli bir Hıristiyan olduğu belirtilen John da benzer bir hikâye anlattı. John, göç idaresi yetkililerinin kendisine "Avukat istersen seni altı yedi ay tutarız ve sana zarar veririz" dediğini iddia etti..

Raporda kaç kişinin bu şekilde sınır dışı edildiğine yönelik net bir sayı belirtilmedi.

Uluslararası Af Örgütü'nün mülteci ve göçmen hakları üzerine çalışan araştırmacılarından Anne Shea, konuya ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"Türkiye'nin sekiz yıldan fazla bir sürede, kadın, erkek ve çocuk 3.6 milyonu aşkın Suriyeliye ev sahipliği yapması takdiri hak ediyor, fakat Türkiye bu cömertliği insanları aktif savaş alanına sınır dışı ederek uluslararası hukuku ve iç hukukunu tanımamak için bir bahane olarak kullanamaz."

[old_news_related_template title="AB'den mültecilerin geri dönüşüyle ilgili açıklama" desc="Avrupa Parlamentosu’nda (AP) gazetecilerin sorularını yanıtlayan, Avrupa Birliği (AB) Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Sözcüsü Maja Kocijancic 'Mültecilerin geri dönüşü için şartlar sağlandığında bu güvenli, gönüllü ve insani bir şekilde olmalı' dedi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/10/23/iecrop/manset-5_16_9_1571844630.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/abden-multecilerin-geri-donusuyle-ilgili-aciklama-5407303/"]