Boris Johnson'ın Muhafazakâr Partisi, son sonuçlara göre, 650 sandalyeli Avam Kamarası'nda 364 milletvekiliyle temsil edilecek.

Bu rakam Johnson'ı tek başına iktidara getirecek ve Avrupa Birliği ile yaptığı anlaşmayı Parlamento'dan geçirebilecek çoğunluğun oldukça üzerinde...

Boris Johnson, seçim bölgesindeki sonucun açıklanmasının ardından yaptığı konuşmada halkın hükümetine güçlü bir yetki verdiğini söyledi. Johnson, Brexit'i gerçekleştireceklerini, İngiltere'nin AB'den ayrılmasını sağlayacaklarını belirtti.

[custom_content title="BUNDAN SONRA NE OLACAK?" desc="Boris Johnson'ın zaferiyle Britanya'nın 1973'te dahil olduğu AB'den ayrılışı kesinleşmiş oldu. Avrupa Birliği ile yapılan Brexit anlaşması çerçevesinde Britanya 31 Ocak itibarıyla AB'ye üye 27 ülkeyle ilişkilerin yeniden düzenleneceği bir geçiş dönemine girecek. Johnson süreci 2020 sonuna kadar tamamlama sözü vermişti.">

FOTO: Reuters/ Jeremy Corbyn


CORBYN İSTİFA KARARI ALDI

Tarihinin en dramatik yenilgilerinden birini yaşayan Jeremy Corbyn'li İşçi Partisi ise Avam Kamarası'na 203 temsilci gönderebilecek.

Bu hezimetin ardından Corbyn, sonuçlar üzerine yapılacak derinlemesine düşünme sürecinde liderliği sürdüreceğini fakat bir sonraki seçimlerde partinin başında olmayacağını açıkladı.

Jeremy Corbyn, Brexit meselesinin siyasi kutuplaştırdığını savunurken, birçokları bu yenilginin faturasını onun liderliğine kesti.

Kesin olmayan sonuçlara göre; İskoç Ulusal Partisi 48, Liberal Demokrat Parti 11, Plaid Cymru 4 ve Yeşil Parti 1 milletvekili çıkardı.

FOTO: Reuters/ Jo Swinson


PARTİ BAŞKANI PARLAMENTO'YA GİREMEDİ

Liberal Demokrat Parti de sürpriz bir sonuçla karşılaştı. Parti lideri Jo Swinson, İskoçya'daki seçim bölgesinde kaybedince Parlamento'ya giremedi.

Swinson, East Dunbartonshire'da İskoç Ulusal Partisi'nin (SNP) adayı Amy Callaghan'a 149 oy farkla yenildi.

FOTO: Reuters/ Nicola Sturgeon


İSKOÇYA'NIN MESAJI NET

İskoçya Özerk Yönetimi Başbakanı ve İskoç Ulusal Partisi (SNP) lideri Nicola Sturgeon, aldıkları sonucun beklentilerin üzerinde olduğunu söyledi. BBC'ye konuşan Sturgeon, İskoçya'nın çok net bir mesaj verdiğini belirterek, "Biz bir Boris Johnson hükümeti istemiyoruz. AB'den ayrılmak istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

Boris Johnson'ın İngiltere'yi AB'den çıkarma yetkisi aldığını belirten İskoç lider, Fakat benim de İskoçya'ya alternatif bir gelecek seçeneği sunma yetkim olduğunu kabul etmek zorunda" dedi.

[custom_content title="ESKİ BAŞBAKAN'DAN TAM DESTEK" desc="Bir kez daha milletvekili seçilen eski Başbakan Theresa May, BBC sunucusu Andrew Neil'ın 'Muhafazakar Parti iki yıl önce liderliğinizde bu başarıyı elde edemedi. Boris Johnson ise başarılı oldu. Bunun nedeni ne?' sorusuna şu yanıtı verdi: 'Bu seçimde halkın önünde çok net bir tercih vardı. Halk Brexit'i istedi ve bunu ancak Muhafazakar Parti'nin Parlamento'da çoğunluğu elde etmesi sonrası kurulacak bir hükümetin gerçekleştirebileceğini biliyordu.'">