Venezuela Devlet Başkan Yardımcısı Delcy Rodriguez, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Kolombiya hükümetinden gelen Venezuela'nın egemenliği ve ülkedeki barışa karşı ciddi ve yasa dışı tehditler nedeniyle" iki ülke arasındaki üç geçişin geçici olarak kapatılmasına karar verildiğini duyurdu.

Hükümetin Kolombiya sınırını kapatma kararı, muhalefetin ülkeye "insani yardım" getirmek için verdiği 23 Şubat öncesi alındı.

Venezuela, daha önce de Brezilya ile olan sınırın kapatılmasına karar vermişti.

[old_news_related_template title="Pompeo ve Guterres'ten kritik toplantı: Gündem Yemen ve Venezuela" desc="ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Yemen ve Venezuela konularını görüştü. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/02/iecrop/pompeo-reuters-1_16_9_1550812233.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/pompeo-ve-guterresten-kritik-toplanti-gundem-yemen-ve-venezuela-3632682/"]

"ABD'NİN İŞGAL STRATEJİSİNİN BİR PARÇASI"

Tarihinin en ciddi siyasi ve ekonomik buhranını yaşayan Venezuela'da "insani kriz ve yardım" tartışmaları, ABD destekli muhalefet ile hükümet arasındaki gerginliğin en önemli noktalarından birini oluşturuyor.

Devlet Başkanı Nicolas Maduro, "yardım" tartışmalarının, "ABD'nin işgal stratejisinin bir parçası" olduğunu ve "bu şova izin vermeyeceğini" söylüyor.

Muhalefet ise 300 bin kişinin acil yardıma ihtiyacı olduğunu, 2 milyon kişinin de sağlık riskiyle karşı karşıya bulunduğunu savunarak ülkeye yardım girmesi gerektiğini öne sürüyor.

Ordu, Maduro'nun talimatı doğrultusunda sınırı kapatırken, muhalefetin Kolombiya'nın Venezuela sınırındaki Cucuta kentinde bekletilen paketleri, 23 Şubat'ta ülkeye nasıl sokacağı belirsizliğini koruyor.

[old_news_related_template title="Venezuela askerlerinin açtığı ateş sonucu ölenlerin sayısı 2'ye çıktı" desc="Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’ya bağlı askerlerin, Bolivar eyaletinde bulunan Gran Sabana kentinde yaşayan ‘San Francisco de Yuruan’ yerel topluluğu üyelerinin üzerine ateş açtığı bildirildi. Yaşamını yitirenlerin sayısı 2’ye yükselirken, çok sayıda kişinin ise yaralandığı aktarıldı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/02/iecrop/resimid_75254101_7525410_16_9_1550858158.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/venezuelada-hareketlilik-ordu-halka-ates-acti-olu-ve-yaralilar-var-3644918/"]

ABD'DEN VENEZUELA'YA SERT TEPKİ

Beyaz Saray Sözcüsü Sarah Sanders, Venezuela-Brezilya sınırında devam eden olaylarla ilgili yazılı açıklama yaptı.

Sanders, açıklamasında, "ABD, Venezuela-Brezilya sınırındaki silahsız sivillere ve masum gönüllülere Venezuela ordusunun güç kullanmasını şiddetle kınıyor." ifadesine yer verdi.

Söz konusu olaylarda "ordunun iki yerlinin ölümüne ve birçok kişinin yaralanmasına neden olduğu" haberlerinin medyada yer aldığına dikkati çeken Sanders, Venezuela'da kendini geçici devlet başkanı ilan eden Juan Guaido'nun ülkeye insani yardımları sokmaya, Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun ise bu yardımları engellemeye çalıştığını iddia etti.

"CEZASIZ KALMAYACAK"

Sanders, açıklamasında şu değerlendirmeleri yaptı:

"Maduro ve onun emirlerini takip edenler tarafından işlenen ağır insan hakları ihlalleri cezasız kalmayacaktır. ABD, Venezuela ordusuna anayasal görevini yerine getirme ve halkı koruma çağrısı yapıyor. Venezuela ordusu insani yardımların barışçıl bir şekilde ülkeye sokulmasına izin vermelidir. Dünya, Venezuela'daki durumu izliyor." AA