Tarihinin en büyük siyasi ve ekonomik krizini yaşayan Venezuela'da bugün peş peşe kritik açıklamalar geldi.

 

Venezuela'nın muhalefet lideri Juan Guaido, Cumhurbaşkanı Nicolas Maduro'yu iktidardan devirmek için planın "son aşamasını" başlattığını söyledi. Guaido, Venezuelalılar ve orduyu Maduro'nun "gaspını" sona erdirmeye çağırdı.

Muhalefet lideri Guaido, açıklamalarda bulundu.


Bu açıklamanın ardından Venezuela hükümeti ise darbe girişiminde bulunan küçük bir "hain asker" grubuna karşı koyduğunu açıkladı. Reuters muhabiri, Guaido'nun Caracas'taki hava kuvvetleri üssünün yakınında üniformalı bir grup kişiyle birlikte olduğunu gördü. Guaido, Twitter hesabında yayınladığı bir videoda "Ulusal silahlı kuvvetler doğru kararı verdi ve Venezuela halkının desteğine güveniyorlar" dedi.

Guaido'nun açıklamalarının ardından toplanan göstericilere biber gazıyla müdahale edildi.


Bu açıklamaların ardından Venezuela Kurucu Meclis Başkanı, "Halkı Devlet Başkanı Maduro'yu savunmak için başkanlık sarayında toplanmaya çağırıyorum" dedi. Venezuela Savunma Bakanı Vladimir Padrino ise Venezuela silahlı kuvvetlerinin Devlet Başkanı Nicolas Maduro hükümetinin yanında olduğunu duyurdu. Padrino, açıklamayı Twitter üzerinden yaparken, "Ülke çapındaki bütün askeri birlikler, üslerde durumun normal ve sakin olduğunu açıkladı" dedi. Padrino, "Ülkeyi şiddete boğmayı amaçlayan bu darbe girişimini reddediyoruz" dedi. Padrino, silahlı kuvvetlerin "ulusal anayası ve meşru otoriteyi kararlılıkla savunmayı" sürdürdüğünü ve ülkedeki tüm askeri birliklerin üslerinde "normal durumda" olduklarını bildirdiklerini ifade etti.

Başkent Caracas'taki La Carlota hava üssünde toplanan askeri üniformalı 70 kişi üzerine biber gazı sıkıldı.

Venezuela’da muhalefetin kontrolündeki Ulusal Meclis’in başkanı olan Guaido anayasaya dayanarak Maduro’nun 2018’de yeniden seçilmesini yasa dışı olarak nitelmiş ve Ocak ayında geçici devlet başkanlığını ilan etmişti. 1 Mayıs’ta ülkede geniş çaplı protesto gösterisi düzenlenmesi öngörülüyor. Guaido, gösterinin Venezuela tarihindeki en geniş katılımlısı olacağını belirtmişti. Amerika dahil yaklaşık 50 ülke Guaido’yu Venezuela’nın geçici devlet başkanı olarak tanımış durumda.

Sabah saatlerinde yaşanan olay hakkında görgü tanıklarına dayandırdığı haberde Reuters silah seslerinin duyulduğunu okuyucularına aktardı. Başkent Caracas'taki hava üssü yakınlarında silah sesi duyulurken olayla ilgili detaylar verilmedi.

Öte yandan Devlet Başkanı Nicolas Maduro'dan da kritik bir açıklama geldi. Askeri liderlerle görüşen Maduro, "Bana tam bağlılıklarını gösterdiler" dedi.