Sri Lankalı yetkililer, Pazar günü kilise ve lüks otellere yapılan ve 290 kişinin öldüğü, yaklaşık 500 kişinin yaralandığı bombalı saldırıdan sonra incelemelere devam ediyor.

Paskalya Yortusu'nda gerçekleşen bu korkunç saldırıyı henüz üstlenen çıkmazken yetkililer dün başlatılan sokağa çıkma yasağının bugün kaldırıldığını duyurdu. Fakat yetkililer dün başlayan sokağa çıkma yasağını bugün başkent Colombo'da tekrar  uygulamaya başladı. Yetkililer bugün 08:00 ile 16:00 arasında sokağa çıkma yasağı getirdi.

[caption id="attachment_4514285" align="alignnone" width="650"] Saldırıda mühendis Yiğit Ali Çavuş yaşamını yitirdi. Acılı babası Mehmet Çavuş, “Pırıl pırıl bir çocuktu. İTÜ’yü onur derecesi ile bitirdi. İki dil biliyordu. Başarılı bir çocuktu. Yani insanlara nasıl kıyıyorlar ben anlayamıyorum. İki yıldır orada görev yapıyordu” şeklinde konuştu.[/caption]

Saldırıda 2 Türk vatandaşı da yaşamını yitirirken bugün ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan korkutan bir açıklama geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, Sri Lanka'ya gidecek ABD vatandaşlarını uyardı. Yapılan uyarıda, "Teröristler çok kısa bir süre önce uyarabilir ya da hiç uyarmadan saldırabilir" ifadesini kullandı. Teröristlerin özellikle turistlerin gittiği bölgelere, AVM'lere, ulaşım merkezlerine, otellere, havalimanlarına ve ibadet alanlarına saldırı yapabileceği uyarısında bulunuldu.

[caption id="attachment_4514271" align="alignnone" width="960"] Korkunç saldırıda iki Türk vatandaşı da yaşamını yitirdi. Hain terör saldırısında Serhan Selçuk Nariçi hayatını kaybetti. Baba Mehmet Nariçi, oğlunun elektrik elektronik mühendisi olduğunu, Sri Lanka'da ABD Büyükelçiliği'ne yapılan yeni
binanın elektrik işlerini yaptığını söyledi. Nariçi oğlunun 2,5 yıldır Sri Lanka'da yaşadığını aktardı,[/caption]

Öte yandan Sri Lanka hava kuvvetleri Colombo'daki havalimanına yerleştirilmiş bir patlayıcının etkisiz hale getirildiğini aktardı. Fransız haber ajansı AFP'de yer alan haberde ise saldırının ardından 24 kişinin gözaltına alındığı açıklandı. Sri Lanka Polis Sözcüsü Ruwan Gunasekera, 24 kişinin sorgusunun devam ettiğini duyurdu.

[old_news_related_template title="Son dakika... Sri Lanka'da kilise ve otellere Paskalya'da bombalı saldırı" desc="Hint Okyanusu'nun incisi olarak bilinen ve bir ada ülkesi olan Sri Lanka'da kilise ve otellere patlama meydana geldi. En az 207 kişi yaşamını yitirirken en az 400 kişi yaralandı. Yetkililer intihar saldırısı ihtimali üzerinde durduklarını açıklarken, başbakan ulusal güvenlik konseyini toplantıya çağırdı. Reuters haber ajansı, Sri Lanka'da bir patlamanın daha meydana geldiğini duyurdu. Yedinci saldırıyla ilgili detaylı açıklama yapılmadı. AA'nın haberine göre, hayatını kaybedenler arasında iki de Türk vatandaşı olduğu öğrenildi. Olayla ilgili olduğu düşünülen 7 kişi gözaltına alındı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/04/21/iecrop/image_32e0c0705c_16_9_1555824599.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-sri-lankada-kilise-ve-otellere-bombali-saldiri-4505199/"]

Öte yandan yerel basında yer alan haberlere göre Sri Lanka polisi yetkilileri uyararak Paskalya'dan 10 gün önce bir saldırı şüphesi içerisinde olduklarını söyledi. Bu açıklamaya rağmen Sri Lankalı yetkililerin neden gerekli güvenlik önlemlerini almadığı ise yeni bir tartışmayı beraberinde getirdi.

SKANDAL AÇIKLAMA: 2 HAFTA ÖNCE HABERİMİZ VARDI
Sri Lanka Ulusal Entegrasyon Bakanı Mano Ganesan ise saldırıdan haberlerinin olduğunu fakat önlem alınmadığını adeta itiraf etti. Ganesan, saldırılardan 1 hafta önce yetkililerin terör olaylarıyla ilgili uyarılarda bulunduğunu ve potansiyel saldırganların isimlerinin verildiğini açıkladı. İngiliz The Guardian ise bu bilginin Başbakan ile paylaşılmadığını okuyucularına duyurdu.

Ganesan, "Bakanlığa Colombo'da siyasetçileri hedefe alan intihar bombacıları olduğuna dair istihbarat ulaşmıştı" dedi.

Hükümet sözcüsü Senaratne ayrıca saldırıda yaşamını kaybedenlerin ve yaralananların yakınlarına tazminat ödeneceğini de duyurdu. 3.355 TL'ye denk gelen 100.000 rupi ödeneceğini açıklayan yetkili, "Bu saldırıyı gerçekleştiren grubun bu ülkeden olmadığına inanıyoruz. Bu saldırıları uluslararası bir şebeke gerçekleştirmiştir" dedi.