ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Kelly Craft, Suriye'ye sınır ötesi yardımlara imkan veren BM kararına, Türkiye'nin beşinci bir sınır kapısı eklenmesi teklifine destek verdiklerini söyledi.

Craft, BM Güvenlik Konseyi (BMGK) aralık ayı dönem başkanı olarak düzenlendiği basın toplantısında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

 

[old_news_related_template title="ABD'de donanma üssünde silahlı saldırı! Ölüler ve yaralılar var" desc="ABD'de bir donanma üssünde düzenlenen silahlı saldırıda ilk belirlemelere göre 3 kişi hayatını kaybetti, 8 kişi yaralandı, saldırgan ölü ele geçirildi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/06/iecrop/abd_16_9_1575650218.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/abdde-donanma-ussunde-silahli-saldiri-oluler-ve-yaralilar-var-5494556/"]

 

"TÜRKİYE'NİN BEŞİNCİ BİR SINIR KAPISI EKLENMESİ TEKLİFİNİ DE DESTEKLİYORUZ"

Suriye'ye sınır ötesi yardımlar yapılmasına 2014 yılından beri olanak sağlayan ve bu yıl sonunda yenilenmesi gereken BMGK kararına ilişkin değerlendirmede bulunan Craft, "Önümüzdeki 12 ay boyunca bu yardım kararını güçlü bir şekilde destekleyeceğiz. Türkiye'nin beşinci bir sınır kapısı eklenmesi teklifini de destekliyoruz. Bu, artan insani ihtiyaçları karşılamak açısından çok önemli." dedi.

Suriye'ye sınır ötesi yardımlara olanak sağlayan karar, yıl sonunda sona eriyor ve yardımların devam edebilmesi için kararın BMGK'da uzatılması gerekiyor.

 

[old_news_related_template title="Suriyeli çocuklara 234 milyon" desc="Milli Eğitim Bakanlığı ve İl Milli Eğitim Müdürlükleri, Suriyeli sığınmacıların çocuklarının okullaşmasına katkı amacıyla 234 milyon liralık 141 ihale düzenledi. İYİ Parti konuyu Meclis gündemine taşıdı." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/11/30/iecrop/suriye-aa_16_9_1575107740.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/gundem/suriyeli-cocuklara-234-milyon-5481869/"]

 

Kararın yenilenmesine geçen sene sıcak bakmayan Rusya, Çin ile veto hakkını kullanmayarak çekimser kalmış ve karar yenilenebilmişti.

İran'daki protestoları ve İran'ın bölgedeki ''istikrarsızlaştırıcı'' faaliyetlerini de değerlendiren Craft, ''İran'a karşı kullanacağımız çok fazla araç var. Davranışları değişmedi. Yemen'e Suriye'ye Irak'a müdahale etmeye devam ediyorlar, her yerdeler.'' diye konuştu.

 

[old_news_related_template title="Lübnan'dan Türkiye'ye flaş çağrı" desc="Siyasi belirsizliğin aylardır devam ettiği Lübnan'da sıcak bir gelişme yaşandı... Geçtiğimiz aylarda istifa etmesine rağmen geçici olarak başbakanlık görevini üstlenen Saad el-Hariri, 'dost hükümetlerden' ilk yardım ve gıda yardımı istedi. Hariri'nin ofisi tarafından yapılan açıklamada, 'Gıda ve ham madde konusunda dost devletlerden yardım istiyoruz' ifadesi kullanıldı. Dost ülkeler arasında Türkiye'nin yanı sıra Suudi Arabistan, Fransa, Rusya, ABD, Çin ve Mısır da bulunuyor." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/06/iecrop/lubnan-turkiye_16_9_1575647149.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-lubnandan-turkiyeye-flas-cagri-5493950/"]

 

Craft, İran hükümetinin halkına kötü muamelede bulunduğunu belirterek, ''İran'a karşı kullanacak çok fazla aracımız var ve kullanmaya devam edeceğiz. Maksimum baskı devam edecek.'' ifadesini kullandı. (AA)