ABD Başkanı Trump, Twitter'dan yaptığı açıklamada, İran’ın daha önce Hürmüz Boğazı yakınlarında düşürdüğü Amerikan İHA’sını hatırlatarak, "İran’ın bir insansız hava aracını düşürdüğü zaman gerçekte hiçbir yere yakın olmadığını bile bile İnsansız Hava Aracı'nın (İHA) kendi hava sahalarında olduğunu söylediğini hatırlayın. Çok büyük bir yalan olduğunu bilerek bu hikayeye sıkı sıkıya bağlı kaldılar. Şimdi Suudi Arabistan'a yapılan saldırı ile ilgileri olmadığını söylüyorlar. Göreceğiz” dedi.

[old_news_related_template title="Körfez'de tansiyon yüksek: İran'dan flaş hamle" desc="İran Devrim Muhafızları, Birleşik Arap Emirlikleri'ne 250 bin litre dizel yakıtı kaçak olarak götürdüğü iddiasıyla Basra Körfezi'nde bir tankere el koydu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/09/16/iecrop/shutterstock_1202193733_16_9_1568639739.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-korfezde-tansiyon-yuksek-irandan-flas-hamle-5336491/"]

"KİLİTLENDİK, SİLAHLARIMIZ DOLU"

Trump daha önce yaptığı bir başka açıklamada ise saldırının arkasında İran olabileceğini ve Suudiler'den saldırıyla ilgili bir açıklama gelir gelmez İran'ı vurmak için hazır oldukları mesajını vermişti.

Trump, "Faili bildiğimize inanmak için sebebimiz var, teyide bağlı olarak biz (hedefe) kilitliyiz ve silahlarımız dolu. Fakat (Suudi Arabistan) Krallık’tan bu saldırının müsebbibinin kim olduğunu duymayı bekliyoruz" ifadelerini kullanmıştı.

SUUDİLER İRAN'I HEDEF GÖSTERDİ

Yemen'de Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri, Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait tesislere yönelik saldırıların Yemen toprakları dışından İran silahlarıyla gerçekleştirildiğini açıkladı.

Koalisyon sözcüsü Turki el-Maliki, Suudi Arabistan'ın Al Arabiya televizyonunun canlı yayınladığı basın toplantısında, "Soruşturmadan elde edilen ilk bilgiler, Bekik ve Haris'e (Saudi Aramco'ya ait tesislerin bulunduğu yerler) düzenlenen saldırılarda kullanılan silahların İran'a ait olduğuna, saldırıların Yemen topraklarının dışından yapıldığına işaret ediyor." dedi.

Maliki, saldırının nereden gerçekleştirildiğinin öğrenilmesi için soruşturmanın devam ettiğini belirtti.

Öte yandan, Suudi Arabistan Şura Meclisi, dost ve kardeş ülkelerden, Saudi Aramco saldırılarının arkasında yer alan örgütlerin, ülkelerin ve destekçilerinin yargılanması için ortak çaba harcamalarını istedi.
Saudi Aramco petrol tesislerine saldırı

Suudi Arabistan'ın milli petrol şirketi Saudi Aramco'ya ait 2 tesiste, cumartesi günü yerel saatle 04.00'te SİHA’larla düzenlenen saldırıların ardından yangın çıkmıştı.

Olayda ölen ya da yaralanan olmazken saldırıyla ilgili herhangi bir taraf suçlanmamıştı. Husiler ise yaptıkları yazılı açıklamayla saldırının sorumluluğunu üstlenmişti.

Yemen'deki İran destekli Husiler, son zamanlarda genellikle Suudi Arabistan hava savunma sistemi tarafından etkisiz hale getirilen orta ve uzun menzilli balistik füzelerin yanı sıra SİHA'larla ülkenin bazı bölgelerini hedef alıyor.