Türkiye'nin Rusya'dan S-400 savunma sistemini satın alma sürecinde karşı karşıya gelen Ankara ve Washington arasındaki tansiyon dinmiyor... Dün gece ABD Temsilciler Meclisi bünyesindeki bir komite, F-35'lerin Türkiye'ye gönderilmemesi için hazırlanan yasanın taslağını yayınladı.

Komite tasarıda F-35'lerin Türkiye'ye gönderilmesinde federal bütçenin kullanılmamasını talep ediyor. Kongre genelde federal hükümet harcamalarını kontrol ederek, bazı harcamaları engelleme yolunu izliyor ve bu sayede siyasete yön verebiliyor. Bu yasa tasarısında da F-35'lerin Türkiye'ye gönderilmesinde harcama yapılmasının önüne geçiliyor. Yani Türkiye'nin satın alacağı F-35'lerin nakliyesi için yakıt ya da F-35'i taşıyacak uçakları kullanacak pilotlara bütçe çıkarılmayacak.

Fotoğraf: Reuters


Diğer NATO müttefikleri gibi Türkiye de F-35 sürecinde hem bir alıcı hem de üretici konumunda. Türkiye'nin Rusya'dan savunma sistemi satın alması iki ülke arasında kriz yaratmıştı. Temsilciler Meclisi'ndeki komite bütçe tasarısını ve Türkiye hakkındaki bu tasarıyı da değerlendirecek. Düzenleme Savunma Bakanlığı'nın 690 milyar dolarlık bütçesini oluşturan kanun tasarısı içinde yer alıyor. Komisyon tasarıyı bugün ele alacak, ancak tasarı hemen kanun olamayacak.Tasarının geçmesi için önce Demokratlar'ın kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nden geçmesi ve daha sonra da Trump'ın yanındaki Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Senato'dan onaylanması gerekiyor.

Bu iki süreçten de geçmesi durumunda yasa tasarısı Trump'ın imzasıyla resmiyet kazanabilecek.