ABD ile Meksika arasındaki göçmen krizinde peş peşe yeni gelişmeler yaşandı... ABD Başkanı Trump dün gazetecilerle bir araya geldi. Beyaz Saray'ın önünde gazetecilere konuşan Trump, anlaşmayla ilgili sorulara yanıt vermedi fakat konuşması sırasında anlaşmanın detaylarının bulunduğu belgeyi elinde sallayınca bütün detaylar ifşa oldu. Bazı haber kuruluşları ve ajanslar yapılan anlaşma metninin taslağının detaylarını verdi.

Belgede Pazartesi günü Meksika Dışişleri Bakanı Marcelo Ebrard’ın kısmen duyurduğu plandaki gibi, 45 günlük bir süreden bahsedildiği de görülüyor. Ebrard, 45 gün içinde Meksika’dan ABD sınırına göçmen akışında azalma olmazsa, yeni önlemlerin alınabileceğini açıklamıştı. Ebrard ayrıca, eğer plan başarısız olursa Meksika’nın “güvenli üçüncü ülke” statüsü kazanacağı, dolayısıyla Meksika sınırından geçen göçmenlerin ABD’den değil Meksika’dan sığınma başvurusu yapacağını söylemişti.

[old_news_related_template title="Trump elindeki kağıtları sallayınca ortalık karıştı... Sınırda Türkiye modeli" desc="ABD ile Meksika arasındaki mülteci krizi tırmanıyor... Dün ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray önünde gazetecilere konuşurken, elindeki kağıtları sallayınca Meksika ile yapılan göç anlaşmasının detaylarını ortaya çıkardı. İnsanlık dramının yaşandığı ABD-Meksika sınırında ise Türkiye modelinin uygulanması gündeme geldi." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/06/12/iecrop/resim1_8603314-1_16_9_1560326642.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/trump-elindeki-kagitlari-sallayinca-ortalik-karisti-sinirda-turkiye-modeli-5120391/"]

Ebrard, Trump'ın elinde tuttuğu belgedeki detaylar hakkında açıklamalarda bulundu. Washington Post, Ebrard'ın geçen hafta ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüştüğünü yazdı. Ebrard, belgelerin çıkmasının ardından basın mensuplarıyla bir araya gelerek geçen hafta Pence ile son durumu değerlendirdiklerini söyledi. İkilinin Türkiye ile Avrupa Birliği arasında uygulanan modelin bir benzerini yapmak için konuştuğu aktarıldı. Ebrard'ın görüşmede Türkiye'nin varlığının Suriye'deki mülteci sorununa anında etkisi olduğunu söylediği belirtilirken, benzer bir formülün Amerika kıtasında da işe yarayacağı öne sürüldü.


EK VERGİLER BU HAFTA YÜRÜRLÜĞE GİRECEKTİ AMA...


Meksikalı yetkililer, Guatemala sınırına da 6 bin sınır güvenliği personeli konuşlandırmak için düğmeye basmıştı. Trump’ın bahsettiği ek vergilerin bu hafta yürürlüğe girmesi bekleniyordu. Ancak Washington’da geçen hafta bir araya gelen ABD ve Meksika heyetleri uzlaşı sağladı.

Eğer Meksika 45 gün içinde göç akışını azaltamazsa, bölgedeki pek çok ülke de sürecin içine çekilecek. Brezilya, Panama ve Guatemala başta olmak üzere göçmenlerin geçiş kapısı olan diğer ülkelerin sığınma başvuruların değerlendirilmesi konusunda yükü nasıl paylaşacaklarına ilişkin görüşmeler yürütülmesi gerekecek.