Özel Yetkili Savcı Mueller’ın kamuoyuna açılan soruşturma raporu, ABD Başkanı Trump’ın Mueller’ın atamasını öğrendiğinde çok endişelendiğini ortaya koydu. ABD Adalet Bakanlığının internet sayfasında yayımlanan yaklaşık 400 sayfalık redakte edilmiş rapor, Trump’ın soruşturmaya bakışına ilişkin ilginç detaylarla Amerikan kamuoyunun dikkatini çekti.

Raporda Trump’ın, Mayıs 2017’de Özel Yetkili Savcı olarak Mueller’ın atandığını öğrendiğinde oldukça küfürlü bir şekilde konuşarak tepki gösterdiğini söyledi. Bu haberde yazamayacağımız bir argo kullanan Trump, "Ayvayı yedik. Aman Tanrım. Bu çok kötü. Bu benim başkanlığımın sonu. Bittim. Herkes bana, eğer ‘bu özel yetkili savcılardan biri atanırsa bunlar senin başkanlığını mahveder’ dedi. Bu soruşturma yıllarca sürer ve ben hiçbir şey yapamam. Bu, başıma gelen en kötü şey” ifadelerini kullandığı belirtildi. Raporda ayrıca Trump’ın, dönemin ABD Adalet Bakanı Jeff Sessions’a da bu konuda çok tepki gösterdiği ve “Bunun olmasına nasıl izin verirsin Jeff? Senin görevin beni korumak değil mi?” şeklinde serzenişte bulunduğu kaydedildi.

ENGELLEMEK İSTEDİ AMA...
Öte yandan yine Mueller’ın raporunda, Trump’ın Rusya soruşturmasını etkilemek için bazı girişimlerde bulunmak istediği ancak etrafından isimlerin bu girişimleri uygulamayı reddetmesi sayesinde “adaleti engelleme” suçunun gerçekleşmediğine vurgu yapıldı. Raporda, bir dönem Beyaz Saray’da hukuk danışmanı olan Don McGahn’ın, “Trump’ın Mueller’ın kovulması yönündeki isteğine” olumsuz yanıt verdiği ve ardından kendi görevinden istifa ettiği bilgisine yer verildi.

Amerikan medyası, Mueller’ın “Trump adaleti engellemek ve soruşturmayı yönlendirmek istedi” şeklindeki çıkarımını manşetlere taşırken, soruşturmadan aklanan Trump’ın “adaleti engellemek istediğine” işaret edildi. ABD Adalet Bakanı William Barr, sabah saatlerinde yaptığı açıklamada Mueller’ın, “ABD Başkanı Trump ya da onun seçim ekibi ile Ruslar arasında gizli iş birliği yapıldığına dair delil bulunmadığı” sonucuna ulaştığını bildirmişti.

Özel Savcı Mueller, yaklaşık 2 yıl süren Rusya soruşturması raporunu 22 Mart’ta Adalet Bakanı’na teslim etmiş, William Barr da ertesi gün Kongreye soruşturma sonuçlarıyla ilgili gönderdiği mektubunda, “Özel Yetkili Savcı’nın soruşturmasında, Trump kampanyasının veya onunla ilişkili herhangi bir kişi veya yetkilinin, 2016 başkanlık seçimlerini etkileme çabasında Rusya ile komplo veya iş birliği yaptığı tespit edilmemiştir. Adalet Bakanlığının bulguları ABD Başkanı’nı tam ve kesin olarak aklıyor.” değerlendirmesinde bulunmuştu.

RAPORUN ARDINDAN: İYİ BİR GÜN GEÇİRİYORUM
Başkan Donald Trump, Rusya soruşturmasında özel yetkili savcı Robert Mueller’ın raporunun kamuya açıklanmasının ardından, “iyi bir gün geçirdiğini” söyledi. Beyaz Saray’da konuyla ilgisiz bir programda konuşan Trump, görevdeki hiçbir başkanın, kendisinin bu yaşadıklarını yaşamaması gerektiğini belirtti. Raporda 'Hiçbir gizli işbirliği ve (adaleti) engelleme olmadığının' ortaya konduğunu savunan Trump, “Bunlar zaten asla olmamıştı ve asla da olmayacak” ifadesini kullandı. Ayrıca, soruşturmanın kökenlerine ilişkin de ayrı bir soruşturma yapılması çağrısını yineleyen Trump, “Bu işlerin köküne kadar inmeliyiz. Bunlar, bu oyunlar başka bir başkanın başına asla gelmemeli” dedi.

RAPORDA ÖNE ÇIKAN DETAYLAR ŞU ŞEKİLDE:

Reuters’ın rapordan derlediği bulgulara göre öne çıkan noktalar şöyle:

- Avukatlar, Başkan Donald Trump’ın adaleti engelleyip engellemediği konusunda bir karara “varamadı” ve adli kovuşturma konusunda bir karar yayınlamadı.
- Savcılar Trump için celpname çıkarmadı çünkü soruşturmanın “ileri bir aşamasında” bu “önemli gecikmeye” neden olacaktı.
- Mueller bunu yapmamasına rağmen Trump için celp çıkarma yetkisinin bulunduğunu düşünüyor.
- Mueller raporu, adaleti engelleme konusundaki hukuki analizin parçası olarak, görevdeki bir başkan hakkında iddianame hazırlanamayacağı yönünde Adalet Bakanlığı’nın uzun süredir taşıdığı görüşünü kabul etti.
- Trump Ulusal Güvenlik Danışmanı Yardımcısı K.T. McFarland’dan, Michael Flynn’e Rus büyükelçiyle yaptırımları konuşmasını istemediği yönünde bir iç yazışma kaleme almasını istedi.
- Trump’ın eski FBI Başkanı James Comey’yi ‘Başkan’ın şahsen soruşturma altında olmadığını kamuya açık olarak açıklamaya isteksizliği’ nedeniyle kovduğu yönünde ‘önemli delil’ bulunuyor.
- Trump, Flynn’in Rus büyükelçiyle telefon görüşmesini bildiği yönünde ‘bazı deliller’ var ancak deliller ‘yeterli’ değil ve adaleti engelleme niyetini kanıtlamak için kullanılamaz.
- Trump’ın oğlunun başkanlık seçim kampanyası sürecinde Wikileaks ile doğrudan irtibatı vardı.
- Rapor, eski FBI Başkanı Comey’nin Trump’ın kampanyasıyla ilgili soruşturmayı Kongre’ye söylemesinden sonra, Trump’ın defalarca Beyaz Saray hukuk danışmanı Don McGahn’dan Adalet Bakanlığı’na müdahale etmesini istediğini tespit etti.
- Trump Haziran 2017'de Beyaz Saray hukuk danışmanı Don McGahn'dan adalet bakanı vekilini arayıp Mueller'ın çıkar çatışması olduğu gerekçesiyle kovulması gerektiğini söylemesi yönünde talimat verdi. McGahn bu talebi reddetti.
- Trump Rusya soruşturması konusunu Ulusal İstihbarat Direktörü Dan Coats nezdinde “birçok kez” gündeme getirdi ancak Coats Başkan’a görevi gereği soruşturmalara dahil olamayacağı yanıtını verdi.
- Beyaz Saray avukatları o kadar endişeliydi ki, ‘Başkan’ın FBI başkanının görevine son vermek için bir gerekçeye ihtiyaç duyup duymadığını inceleyen bir bilgi notu hazırlamaya başladı.
- Soruşturma, Başkan’ın ulusal istihbarat kurumları liderlerine FBI’ın Rusya soruşturmasını sonlandırma ya da müdahele etmelerini istediği yönünde kesin bulguya ulaşmadı.
- Özel savcı Trump’ın yazılı yanıtları yeterli bulmadı ve celp çıkarmayı düşündü ama daha sonra bunu yapmamaya karar verdi.
- Raporda Trump'ın özel yetkili savcının sorularına verdiği cevaplardan oluşan 12 sayfalık ifadesi yer alıyor. Bu sorular içinde, Trump'ın hukuk ekibi ile varılan anlaşma kapsamında adaletin engellenmesi konusunda herhangi bir soru bulunmuyor.
- Soruşturma, Trump kampanyasından herhangi bir yetkilinin Rus hükümeti için çalıştığı yönünde yeterli delil bulamadı.
- Trump danışmanlarına pek çok kez Haziran 2016’da Trump Tower’da seçim kampanyası yetkilileri ve Trump’ın rakibi Hillary Clinton’a zarar verecek bilgi sağlama teklifinde bulunan Ruslar arasında yapılan görüşmeyle ilgili e-mail yazışmalarını açıklamama talimatı verdi.
- Trump’ın Trump Tower toplantısı yapılmadan önce toplantıdan ya da toplantının Rusya bağlantısından haberdar olduğuna ilişkin belgeye dayalı bir delil bulunmadı.
- Trump özel yetkili savcının atanmasının ardından "Herkes bana bağımsız bir savcı işe dahil olduysa bu başkanlığını mahveder diyor. (Bu süreçler) yıllar alıyor ve bu sırada hiçbir şey yapamayacağım. Başıma gelen en kötü şey" dedi.