ABD Başkanı'nın Meksika sınırına inşa etmek istediği duvar için ülkede 17 gündür federal hükümet görev yapmıyor. Hükümetin kapanmasının etkileri yavaş yavaş hissedilirken dün Trump ulusal sesleniş konuşması yaptı.

Başkan Trump'ın Washington saatiyle 21:00'de başlayan konuşması 8 dakika sürdü ve ABD'nin önde gelen tüm televizyonları tarafından naklen yayımlandı. Trump, ABD-Meksika sınırına duvar örülmesinin ülkesinin güvenliği için gerekli olduğunu söyledi. Çelik duvarın kısa sürede maliyetini karşılayacağını belirten Trump, konuşmasında ulusal acil durum ilan etmedi. ABD'de son günlerde yapılan bazı yorumlarda, Trump'ın Kongre'yi devre dışı bırakıp Meksika sınırına duvar inşa edebilmek için bu seçeneği de değerlendirdiği belirtiliyordu.

TRUMP DAVET ETTİ, DEMOKRATLAR ÇAĞRIDA BULUNDU


Sorunun 45 dakika sürecek bir görüşmede çözülebileceğini söyleyen Trump, Cumhuriyetçilerin ve Demokratların Kongre liderlerini, "işi bitirmek" için bugün Beyaz Saray'a davet etti. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Demokratların Senato'daki lideri Chuck Schumer ise Trump'ın konuşması sonrası yaptıkları ortak açıklamada, Başkan'a, "neden olduğu hükümet krizine son vermesi" çağrısında bulundu.

New York Senatörü Chuck Schumer, Trump'ı, "ülkeyi öfke kriziyle yönetmekle" suçladı. Schumer, "Amerika'nın sembolü Özgürlük Heykeli olmalıdır. 9 metreden yüksek bir duvar değil" dedi.

Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Demokratların Senato'daki lideri Chuck Schumer, Trump'a sert açıklamalarda bulundu. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve Demokratların Senato'daki lideri Chuck Schumer, Trump'a sert açıklamalarda bulundu.

MEKSİKA DUVARIN PARASINI ÖDEYECEK Mİ?


Trump, Ocak 2018'de inşaatın ilk aşamasının yapılması için Kongre'den önümüzdeki 10 yıl boyunca 18 milyar dolar talep etti. Ancak bu talep reddedildi. Duvarın toplam maliyetinin 12 ile 40 milyar dolar arasında olacağı tahmin ediliyor. Mart 2018'de Trump, sınır bölgesindeki projeler için Kongre'den 1,6 milyar dolar ödenek çıkarttırmayı başardı.

ABD Gümrük ve Sınır Güvenliği Kurumu, yaklaşık 160 kilometrelik bir "sınır duvar sistemi" için yeterli miktarda finansman sağladığını açıkladı. Kurum, San Diego'da 22,5 kilometrelik hurda metal bariyerleri "kısa kalın direklerden oluşan duvarla" değiştirdiğini, California'da 3,2 kilometre uzunluğunda "birincil duvar" inşa ettiğini ve New Mexico'da da 21 kilometrolik bir "yeni sınır duvarı" yaptığını açıkladı. Kurum, Aralık 2018'de de 22,5 kilometrelik bir "ikincil" duvarın inşası için de ihale sürecini tamamladığını söyledi.

Trump'ın duvarın maliyetini Meksika'nın ödeyeceği yönündeki tutumu son aylarda kayda değer ölçüde değişim gösterdi. Kampanyası boyunca ve başkanlığının ilk dönemlerinde Meksika'nın sınıra çekilecek duvarın maliyetini ödeyeceğini söylüyordu. Ancak geçen yılın sonlarından itibaren Trump, duvarın kendi maliyetini çıkarmaya başlayacağını söylemeye başladı.

Trump şimdi ise Meksika'nın ABD-Meksika-Kanada ticaret anlaşması aracılığıyla "duvarın parasını ödediğini" söylemeye başladı. Capital Economics'in kıdemli ABD ekonomisti Andrew Hunter, Trump'ın yeni ticaret anlaşmasının ABD'nin şu anda Meksika ile olan ticaret açığını azaltacağını ve uzun vadede ABD'ye para girdisi sağlayacağını düşündüğünü söyledi.