ABD’de Başkan Donald Trump’ın, Kongre’nin her iki kanadının ortak toplantısında yaptığı kritik “Birliğin durumu” konuşmasının davetlileri arasında Türkiye’yi kızdıracak isimler de yer aldı. Kongre binasındaki konuşma sırasında, terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD-YPG’nin ana omurgasını oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri’nin eş Başkanı İlham Ahmed ile, Türk-Amerikan ilişkilerini kopma noktasına getiren Papaz Andrew Brunson da “davetli” olarak salonda yer aldı.

Gabbard, terör örgütü elebaşını Kongre'ye davet ettiğini Twitter üzerinden takipçileriyle paylaştı.

TÜRKİYE’NİN “TERÖRİST” DEDİĞİ KİŞİYİ, ABD KONGRE’DE “AĞIRLADI”


İlham Ahmed beraberindeki bir heyetle bir süredir Washington’da temaslarda bulunuyordu. Türkiye’nin “terör örgütü elebaşılarından” olduğunu sürekli vurguladı Ahmed’i, Başkan Donald Trump’ın “birliğin durumu” konuşmasına, demokrat Temsilciler Meclisi üyesi Tulsi Gabbard davet etti. Gabbard, İlham Ahmed’i konuşmaya davet ettiğini açıkladığı twitinde, Ahmed için “Suriye’de IŞİD’e karşı mücadelede bir lider ve barışın güçlü savunucularından biri” ifadelerini kullandı.

 

WASHİNGTON’DAKİ ESAD DESTEKÇİSİ


Gabbard,  Washington siyasetinde Suriye’deki Beşar Esad yönetimine en çok destek veren politikacılardan biri olarak tanınıyor. Gabbad, 2017 yılında bizzat Esad’la bir de görüşme gerçekleştirmişti.
İlham Ahmed’i Gabbard’ın ABD siyasetindeki kritik konuşmaya davet etmesi aynı zamanda, Suriye’de Kürtlerle Şam yönetimi arasında yürütülen uzlaşma görüşmeleri açısından da büyük önem taşıyor.

Brunson ve eşi, Senatör Tillis'in davetiyle Kongre'ye geldi.

BRUNSON DA KONUŞMAYI CANLI İZLEDİ


Trump’ın konuşmasını salondan “misafir” olarak izleyen Türkiye açısından kritik diğer isim ise Papaz Andrew Brunson oldu. Brunson, Senatör Thom Tillis'in davetlisi olarak etkinliğe katıldı. Türkiye’de hem FETÖ, hem de PKK bağlantısı iddiasıyla tutuklanan ve yargılanan Papaz Brunson, Ankara ile Washington arasında büyük gerginlik yaratmış, gerilim ABD Başkanı Donald Trump imzasıyla Türkiye’de iki bakana yaptırım uygulanmasına kadar varmıştı.

Trump ve ABD yönetiminin diğer isimlerinin ısrarla serbest bırakılmasını istedikleri Papaz Brunson, Türkiye’deki mahkeme tarafından tahliye edilmişti. Mahkemenin yurtdışı yasağı koymadığı Brunson, özel bir uçakla ABD’ye götürülmüştü. Papaz Brunson’ın kendisi ABD’de olmasına rağmen, yargılaması devam ediyor.