ABD Adalet Bakanlığı Başmüfettişi Michael Horowitz, Başkan Donald Trump'a yönelik Rusya soruşturmasının başladığı dönemde Federal Soruşturma Bürosu'nun (FBI) herhangi bir siyasi motivasyonunun olmadığını ancak soruşturmada birçok kusur olduğunu açıkladı.

Amerikan kamuoyunun uzun süredir beklediği Adalet Bakanlığının Rusya soruşturması raporu, Başmüfettiş Horowitz tarafından açıklandı.

[old_news_related_template title="ABD'deki Halkbank davasında yeni duruşma tarihi belli oldu" desc="İran yaptırımlarını delmekle suçlanan Halkbank'a New York Güney Bölgesi Başsavcılığı tarafından açılan davada mahkeme, yeni duruşma tarihini 10 Şubat olarak belirledi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/09/iecrop/halkbank_16_9_1575918619.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/abddeki-halkbank-davasinda-yeni-durusma-tarihi-belli-oldu-5499630/"]

Raporda, özellikle ABD Başkanı Donald Trump'ın gündeme getirdiği "FBI, Rusya soruşturmasını siyasi motivasyonlarla başlattı" iddiasına yönelik değerlendirmeler öne çıktı.

Horowitz, elde ettikleri bulgulara göre FBI'ın 2017'de açılan "Rusya soruşturmasını siyasi bir motivasyonla başlattığı ya da soruşturmada bu şekilde hareket ettiğine" ilişkin herhangi bir sonuca ulaşmadıklarını belirtti.

Öte yandan raporda, FBI'ın Rusya soruşturması kapsamında Trump'ın seçim kampanya ekibinden bazı isimleri de kapsayan "dinleme" faaliyetlerinde ciddi kusurlar işlediği belirtildi. Özellikle Trump'a yakın isimlerden Carter Page'in "dinlenmesine" yönelik faaliyetlerin hedef tahtasında olduğu raporda, "Yine de FBI'ın bu süreçte kasıtlı davrandığını gösteren bir durum gözükmemektedir." değerlendirmesine yer verildi.

[old_news_related_template title="Rusya'dan flaş S-400 açıklaması: Yeni bir anlaşma üzerine çalışıyoruz" desc="Rus haber ajansı Interfax'a konuşan üst düzey Rus yetkili, 'Rusya ve Türkiye yeni S-400 hava savunma sistemi için imzalanacak anlaşma üzerinde çalışıyor' dedi. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/06/iecrop/s400-reuterws_16_9_1575620946.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-rusyadan-flas-s-400-aciklamasi-yeni-bir-anlasma-uzerine-calisiyoruz-5493343/"]

TRUMP'TAN İLK TEPKİ

Öte yandan Beyaz Saray'da söz konusu raporla ilgili olarak bir değerlendirme yapan Trump, "Rusya soruşturması sürecinde olanlar utanç kaynağı ve ülkemiz adına bir ayıp." yorumunu yaptı.

22 AY SÜREN SORUŞTURMA

Özel Yetkili Savcı Robert Mueller, 22 ay süren, Trump ve 2016 seçim kampanyası ekibinin Rusya ile gizli anlaşma yaptığı iddialarına yönelik soruşturmasının raporunu 22 Mart'ta Adalet Bakanlığına sunmuştu.

[old_news_related_template title="Trump: Kuzey Kore'nin kaybedecek şeyi çok" desc="ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un düşmanca davranması halinde kaybedecek çok şeyi olduğunu belirtti. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/12/08/iecrop/trump-parmak-reuters_16_9_1575824182.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/trump-kuzey-korenin-kaybedecek-seyi-cok-5497244/"]

Adalet Bakanı William Barr ise raporun önemli bulgularını bir mektupla Kongre'ye bildirmiş ve Trump'ın Rusya ile gizli bir iş birliği yaptığını gösteren bir sonuca ulaşılamadığını belirtmişti.

29 Mayıs'ta kameraların karşısına geçen Mueller, Rusya soruşturması dosyasının resmen kapandığını açıklamıştı.

Trump, raporun sonucunda tamamen aklandığını savunurken, Demokratlar ise Trump'ın "adaleti engellemeye çalıştığını" iddia etmişti. AA