Başkan Trump başkent Washington’da düzenlenen konferansta yaptığı konuşmada Amerikalı şeriflere seslendi. Gündeminde Amerika’nın Meksika sınırının güvenliği vardı. Trump konuşmasında bir kez daha Meksika sınırına duvar örülmesini savundu, “Duvar şu anda biz konuşurken inşa ediliyor” dedi. Trump “Bu ülkeyi ve halkını savunmak için sınır güvenliği konusundaki kararlılığımdan hiçbir zaman vazgeçmeyeceğim” diye konuştu. Meksika sınırına örülmesini istediği duvar için de “Büyük bir duvar. Güçlü bir duvar. Aşmak için çok iyi durumda olmanız lazım. Everest Dağı’na tırmanmak bile daha kolay” ifadelerini kullandı.

Başkan Trump Demokratlar ve Cumhuriyetçiler’in üzerinde uzlaşı sağladığı anlaşmayı imzalayıp imzalamayacağı konusunda ya da talep ettiği duvar projesi için kaynak bulmak amacıyla ulusal acil durum ilan edip etmeyeceği konusunda bir açıklama yapmadı. Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham Trump’ın Meksika sınırına duvar projesi için gereken kaynağı elde etmek için ulusal acil durum ilan etmeye eğilimli olduğunu söyledi. Graham “Kesinlikle masada. İlan edip etmeyeceğini kendisi açıklasın ama o seçeneği kullanmaya meyilli” diye konuştu.


"Tüm seçenekleri değerlendiriyor"


Beyaz Saray sözcüsü Sarah Sanders, Başkan Donald Trump’ın Meksika sınırına duvar inşasına bütçe bulmak için her türlü olası seçeneği değerlendirdiğini belirtti. Fox News’a konuşan Sanders, Trump’ın Kongre’de son ayrıntıları üzerinde çalışılan mutabakatı kabul edip etmeyeceğinin sorulması üzerine, Başkan’ın bir karar vermeden önce anlaşmanın son halini görmesi gerektiğini belirtti. Sanders, “Bu tasarıda bazı olumlu unsurlar var ama kesinlikle yeterli değil. Başkan ve ekibi duvarı tamamlamak adına gerek duydukları bütçenin tamamını elde etmek için mümkün olan her seçeneğe bakıyor” diye konuştu.

Kongre’nin hükümetin yeniden kapanmasını önlemek için Cuma geceyarısına kadar bir harcama tasarısını geçirmesi ve Başkan Trump’ın da imzalaması gerekiyor. Amerikan medyasında yer alan bazı haberlere göre, Trump Kongre’de iki tarafın müzakerelerince varılan anlaşmayı kabul etme eğiliminde. CNN, Washington Post ve çok sayıda diğer haber kuruluşu, Trump’ın tasarıyı Kongre’den geçmesi halinde imzalamaya meyilli olduğunu bildirdi. Beyaz Saray yetkililerince bu haberlere yönelik henüz bir yorum gelmedi.