ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'da gazetecilere açıklamalarda bulundu. Trump, Meksika sınırısına duvar örülmesi gerekliliğinin önemini vurgulayarak, "Kadın, çocuk ve insan kaçakçılığını kontrol noktalarından yapamazlar." ifadesini kullandı. ABD'nin güney sınırlarını kontrol edemediğini kaydeden Trump, "Duvarı örmemiz gerekiyor. Bu benim seçim kampanya sözümdü, fakat tek gerekçe bu değil." dedi.

Trump, şunları kaydetti:

"Ülkemize korkunç derece uyuşturucu giriyor, bunların çoğu güney sınırlarından. Bu yüzden, güney sınırlarında çok fazla insan tutukladık. Ulusal acil durum, çok daha basit sebeplerden dolayı daha önce defalarca ilan edildi. Kimse sesini de çıkartmadı. Biz ülkemizin işgalinden bahsediyoruz."

[old_news_related_template title="Trump'ın doktorundan tuhaf açıklama: Obez ama çok sağlıklı" desc="ABD Başkanı Donald Trump, yaptığı açıklamalar ve sıra dışı çıkışlarıyla manşetlerden düşmüyor. Trump bu kez de sağlık durumuyla ilgili gündemde. Başkanın, yapılan son sağlık kontrollerinde klinik obezlik sınırları içinde olduğu ortaya çıktı. " image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/02/iecrop/trump-fast-food-reuters21_7173001_16_9_1547537141-880x495-1_16_9_1550228949.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/trumpin-doktorundan-tuhaf-aciklama-obez-ama-cok-saglikli-3540524/"]

TRUMP İMZAYI ATTI

Trump, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında konuya ilişkin bilgi verdikten sonra ülkede ulusal acil durum ilan ettiği Başkanlık bildirgesini imzaladı. Trump imzaladığı bildirgede, "ABD anayasasının bana vermiş olduğu yetkiye dayanarak güney sınırlarındaki aciliyetten dolayı ulusal acil durum ilan ediyorum" dedi.

DEMOKRATLARDAN TEPKİ

Başkan Trump'ın ülkede acil durum ilan etmesinin ardından Demokrat Partinin önde gelen isimleri karara tepki gösterdi. Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi ve New York Senatörü Chuck Schumer konuya ilişkin ortak yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, "Başkanın kanun dışı şekilde var olmayan bir krizi varmış gibi göstermesi anayasamızın ciddi şekilde ihlalidir ve ülkemizi daha güvensiz hale getirmektedir." ifadesine yer verildi.

HÜKÜMET 35 GÜN KAPALI KALMIŞTI

Donald Trump, ulusal acil durum ilanının ardından, karara yönelik Kongre ve yargıdan itirazlar olacağına vurgu yaparak, bu itirazların ülke güvenliğini riske atacağını belirtti. Trump'ın, ABD-Meksika sınırına 5,7 milyar dolar bütçe gerektiren bir duvar örülmesini istemesi ve Kongredeki Demokratların da buna izin vermemesi nedeniyle ABD federal hükümeti 22 Aralık 2018-25 Ocak 2019 tarihleri arasında 35 günlüğüne kapanmıştı.

[old_news_related_template title="Son dakika haberi... Trump, ulusal acil durum ilan edecek" desc="ABD Senatosu Çoğunluk lideri Mitch McConnell, ülkenin güney sınırı nedeniyle ABD Başkanı Donald Trump'ın ulusal acil durum ilan edeceğini duyurdu." image="https://sozcuo01.sozcucdn.com/wp-content/uploads/2019/02/iecrop/trump-3_16_9_1550178406.jpg" link="https://www.sozcu.com.tr/2019/dunya/son-dakika-haberi-trump-ulusal-acil-durum-ilan-edecek-3535532/"]

Daha sonra Temsilciler Meclisi ve Senatodan geçen 3 haftalık harcamalar yasası Trump tarafından imzalanarak yürürlüğe girmiş ve Amerikan federal hükümetinin tarihinde gördüğü en uzun süreli kapanma dönemi sona ermişti. Başkan Trump, Kongrenin sınır güvenliği konusunda adil bir uzlaşmaya varamaması durumunda hükümetin 15 Şubat'ta yeniden kapanacağını ya da kendisinin başkanlık yetkilerini kullanarak "acil durum" ilan edeceğini açıklamıştı.

24 SAAT İÇİNDE SURİYE AÇIKLAMASI YAPACAK

Öte yandan Trump, 24 saat içerisinde Suriye hakkında yeni açıklamalar yapacağını da duyurdu. Terör örgütü IŞİD hakkında konuşma yapması beklenen Trump, "Suriye hakkındaki 24 saat içerisinde açıklama yapacağız" ifadesini kullandı. AA